POSTAVLJENI REKORDI

Izborna mjesta su spremna za gotovo četiri milijuna birača: Bit će ih 5000 više nego u prvom krugu

4.1.2020. u 18:31/ Adrian De Vrgna

Birače očekuju i anketari, a odmah nakon zatvaranja birališta trebali bismo znati koji je smjer izabrala Hrvatska

Hrvatska će sedmi put izabrati predsjednika ili predsjednicu države. Dan uoči drugog kruga izbora, izborna šutnja ni ovaj put nije protekla u političkoj tišini.

Izborni materijali su spremni, a spremna su i biračka mjesta. Na snazi je izborna šutnja, zabranjena je bilo kakva promidžba, no za njezino kršenje nema sankcija. Birača u ovom krugu je više nego u prvom, a rekordan je i broj promatrača.

Više od tri milijuna i 800 tisuća birača u zemlji i inozemstvu imat će priliku birati. To je pet tisuća birača više nego u prvom krugu. Više od 6400 biračkih mjesta otvara svoja vrata u 7 ujutro, a na 124 mjesta u inozemstvu hrvatski državljani imaju priliku dati svoj glas. Birališta se zatvaraju u 19 sati.

Rekordan je broj promatrača na ovim izborima. Više ih je od 24 tisuće, od toga 215 u inozemstvu. I dok su većina stranački ljudi, izbore promatra i GONG - u Hrvatskoj, ali i u BiH te u Srbiji. Inače, u GONG-u smatraju kako izborno zakonodavstvo treba uskladiti jer primjerice iako je na snazi izborna šutnja, za njezino kršenje na ovim izborima - nema sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju puno prostora ima za napredak oko biračkih odbora. Bilo bi odlično kada bi se za pralamentarne moglo osigurati jednako pravo jer trenutno u nekim jedinicama glas vrijedi manje nego drugima", kaže Jelena Berković iz GONG-a.

Birače očekuju i anketari. Iz RTL-ove izlazne ankete nakon zatvaranja birališta, trebali bismo i prije službenihrezultata doznati koji je smjer Hrvatska izabrala.

Upravo se čita

Image
NA PODRUČJU KARLOVCA

Prepoznajete li ovog muškarca? Policija ga traži zbog oštećenja tuđe imovine

"Nakon što građani glasaju, na izlazu ih naši anketari zamole da to isto naprave u anketi. Što se tiče izlazne ankete, one se provode na 150 biračkih mjesta po cijeloj Hrvatskoj. 350 suradnika radi, očekujemo da ćemo anketirati oko 13.000 građana", tvrdi Ante Šalinović, voditelj istraživanja Ipsos Pulsa.

Više s weba

Pročitajte još

Image
NA KRAJU OTIŠAO

VIDEO Zekanović i Grmoja prepucavanjem otvorili sjednicu: 'Nesposoban si', Mostovac: 'Zovi viteza Reinera'

Više s weba