lebdeće čestice

Novo upozorenje Zagrepčanima zbog zagađenja zraka: 'Izbjegavajte aktivnosti na otvorenom!'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Građanima su izdane preporuke

15.1.2020. u 13:36/ Hina

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a objavilo je u srijedu preporuke za stanovništvo zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj postaji Zagreb-3 u Dugavama, pri čemu se prvenstveno preporuča izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.

"Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar zaprimljena je obavijest o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3", stoji u priopćenju Ravnateljstva.

Image

Zagađenje zraka u dijelovima Zagreba: Zabilježena su 3 puta veća prekoračenja od normale

Fotogalerija
Image

Zagađenje zraka u dijelovima Zagreba: Zabilježena su 3 puta veća prekoračenja od normale

Fotogalerija

Izdali su preporuke za osjetljive skupine građana Zagreba u kojima se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku. 

"Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl", stoji u priopćenju.

Osim toga savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza te izbjegavanje korištenja osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa. Također se preporuča izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Javili su se iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba objavio je u srijedu podatke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" o kratkoročnom stanju kvalitete zraka na mjernim postajama Zagreb 1, 2 i 3, koji ne pokazuju trenutno onečišćenje zraka lebdećim česticama (PM10).

"Sve druge informacije vezane za kvalitetu zraka u Zagrebu, koje su se danas pojavile u medijima, su netočne", stoji u priopćenju Ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje se kako Državni hidrometeorološki zavod obavlja mjerenja kvalitete zraka na stanicama za mjerenje Zagreb-1, Zagreb-2 i Zagreb-3, koje su u vlasništvu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te da oni putem svojih prognoza javnost redovito informiraju o vremenu, količini peluda u zraku i UV zračenju tijekom ljeta.

"Predlažemo da se ubuduće obuhvate i informacije i tumačenja kvalitete zraka sa svih postaja u Hrvatskoj", stoji u priopćenju Ureda.

Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" u utorak je izdao upozorenje da je visoka koncentracija lebdećih čestica iznad propisane granične vrijednosti pa su izdane preporuke za izbjegavanje dugotrajnih tjelesnih aktivnosti na otvorenom, a građane se pozvalo da se što je moguće više voze gradskim prijevozom.

Danas se oglasilo i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, a objavili su preporuke za stanovništvo zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku na mjernoj postaji Zagreb-3 u Dugavama, pri čemu se prvenstveno preporuča izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
'MI ZNAMO CILJ'

Zlatko Dalić se obratio naciji nakon remija: 'Tužan sam jer smo igrali dobro'

Više s weba

Pročitajte još

Image
JAVLJA SEIZMOLOŠKA

'Kratko i jako'. Minutu do 6 sati zatreslo se tlo u Dalmaciji. Uslijedio i potres u Italiji

Više s weba