o aktualnim temama

Bačić nakon sastanka parlamentarne većine o INA-i: 'Članovi uprave će biti razriješeni bez otpremnina'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Naglasio je da su trojica predloženih članova dobila podršku vladajuće većine i sutra će iz Nadzornog odbora imenovati

27.9.2022. u 14:26/ RTL Vijesti

U Banskim dvorima sastala se parlamentarna većina. Među ostalim, razgovarali su i o INA-i.  Naime, za trećeg člana Uprave Ine odabran je Marin Zovko, dosadašnji član uprave Plinacra. U ponedjeljak je premijer Andrej Plenković kazao da će hrvatski članovi uprave biti razriješeni bez otpremnina.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić stao je pred novinare nakon sastanka parlamentarne većine na kojem se raspravljalo o aktualnim pitanjima.

Uprava je odgovorna za poslovanje

Bačić je kazao su svi članovi vladajuće koalicije dali snažnu podršku vladi. Prije svega na stabilizaciji cijena i obuzdavanju inflacije. Rekao da je ministar Filipović istaknuo da je posljednjih dana na tragu njihovog stava o cijeni plina predloženo na razini EU odredi cijena kilovata plina koja bi bila tri put niža od trenutne.

''Predsjednik Vlade je rezimirao svoj odlazak u New York na Opću skupštinu UN-a, izdvojio je najvažnije naglaske iz tog govora, a i izvijestio o bilateralnim sastancima koje je imao u Americi, predavanje na Harvardu i sastanku koje je imao s našim iseljenicima'', rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako se raspravljalo i o radu Sabora i o promjenama Ustava, kao i o razrješenju tri člana Uprave Ine.

Naglasio je da su trojica predloženih članova dobila podršku vladajuće većine i sutra će iz NO imenovati. Uz to je naglasio kako je premijer već ranije komunicirao da je uprava tvrtke odgovorna za poslovanje.

Upravo se čita

Image
IMAMO SVOJ ĐIR

Spora Hrvatska oduševljava Engleze: Guardian se naklonio umjetnicima šetajućeg nogometa

''Segment kaznenog djela će pravosudna tijela procesuirati. Neovisno što prema našim saznanjima taj pravosudni dio ne zahvaća upravu, mi smo tražili njihovu ostavku'', kazao je Bačić.

Image
ISTRAGA SE NASTAVLJA

Osumnjičenici za 'pljačku stoljeća' iz afere INA ostaju u pritvoru. Svima je produljen istražni zatvor

Image
ISTRAGA SE NASTAVLJA

Osumnjičenici za 'pljačku stoljeća' iz afere INA ostaju u pritvoru. Svima je produljen istražni zatvor

'Pitanje arbitraže je bilo nešto drugo'

Bačić je rekao kako je pred njima rasprava o načinu upravljanja Inom. Na novinarsko pitanje je rekao kako je tema arbitraže s MOL-om bila nešto drugo, točnije jesu li izvršene obaveze RH kada je u pitanju plinski biznis i je li u kojem trenutku definirana cijena plina koja bi opravdavala eksploatacijske troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da su bili svjesni kako nije dobro da postoji određen razine i nivoi upravljanja u Ini koje nisu u nadležnosti upravljačkog vrha.

''Sad se pokazalo da su naše primjedbe opravdane i da je došlo vrijeme da se došlo vrijeme da se način upravljanja Inom izmijeni i da se primjeni upravljanje kao u pravom trgovačkom društvu. Uprava mora apsolutno imati uzde u svojim rukama'', rekao je Bačić.

Naglasio je kako sukladno propisima postoji način da se članove uprave razriješi bez otpremnine i kako postoje elementi koji omogućavaju da Nadzorni odbor raskine ugovor, a da mu se u ovom slučaju ne prizna pravo na otpremninu. No da li to može kasnije biti sporno, ne želi prejudicirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
pratili trag konca

Hrvatski misteriji: gdje su nestali tabletići, zaštitni znak svakog doma?

Više s weba