Ograničena sloboda

Izolacija korisnicima doma za starije teško pada: 'Dobro, kad će ovo ludilo više prestati?'

22.7.2020. u 15:39/ Amela Čilić

Posjeti su za sve ograničeni i moraju se unaprijed najaviti

Korisnici doma za starije tražili su ublažavanje mjera kako bi mogli vidjeti svoje najbliže pa i otići u dućan. Sloboda im je vraćena, ali i dalje pod strogim pravilima.

Već 14 godina 78-godišnja gospođa Verica zadužena je za domski vrt pa je smjela van i u doba najstrožih mjera. Njoj je lako, kaže, no neke su korisnike mjere malo uzrujale.

Image
strože mjere

Hrvatska ima više od 50 novih slučajeva korone: U Zagrebu 12 slučajeva, virus ušao u starački dom

Image
strože mjere

Hrvatska ima više od 50 novih slučajeva korone: U Zagrebu 12 slučajeva, virus ušao u starački dom

"Samo taj osjećaj da su zatvoreni bio im je težak. Evo baš jedna korisnica maloprije kaže: "Pa dobro kad će ovo ludilo više prestati?", a ja velim: "A gospođa Vera, kad ste vi zadnji put izišli van, ionako vam nije velika razlika". A ona veli: "Da, ali sam možda mogla", izjavila je Verica Varga, korisnica doma za starije Ksaver.

Sada smiju van, ali samo u krugu doma pa Josip svojih pola sata koristi u domskoj teretani. Njihov dom, inače poznat po ludim plesnjacima, od početka ožujka bio je više zatvoren nego otvoren, ali prilagodili su se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pjevalo se, plesali smo, obilazili smo druge domove, a ova tri, četiri mjeseca... nema druženja, nema ničega", rekao je Josip Grgić.

Zahvaljujući strogim mjerama, hvale se u Gradu Zagrebu, nitko od 3470 korisnika gradskih domova nije obolio. Najprije nisu smjeli ni izlaziti ni primati posjete, onda im je to bilo dopušteno, da bi im ponovno bilo ograničeno. Od petka je nešto opuštenije.

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

"Od 17. su dopušteni posjeti, ali u području i u okolici doma, što znači vrt, dvorište, sva ona okućnica koju dom ima uz pridržavanje najstrožih mjera. I dalje su zabranjeni posjeti unutar samog doma", kazala je Romana Galić, pročelnica zagrebačkog Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Od oko 250 korisnika koji žive u domu gotovo pola ih je nepokretno, no i njima su omogućeni posjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako su do te mjere u zdravstvenom stanju u redu, da ih možemo posjesti u kolica i da im omogućimo da ovdje u dvorištu ovog doma vide svoju obitelj", izjavila je Snježana Bubenik, ravnateljica Doma za starije Ksaver.

Posjeti su ipak za sve ograničeni i moraju se unaprijed najaviti.

"Evo i moja prijateljica odmah je tražila termin, dobili smo termin u sjenici, samo pola sata", rekla je Varga.

Iskustvo im kaže da će sve ovo proći, a kad ih pitate čemu se nadaju, uglavnom odgovaraju: cjepivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tvrtka iz Lošinja dijeli stipendije

Više s weba