OGLAS

šef sabora na mirogoju

Jandroković: 'Na Bleiburgu i Križnom putu počinjen zločin iz osvete i zbog ideologije'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Odbacujemo one koji Bleiburg koriste za revitalizaciju ustaškog režima, rekao je Jandroković

16.5.2020. u 14:07/ Hina

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je u subotu da su na Bleiburgu i Križnom putu zarobljeni poraženi hrvatski vojnici i civili ubijani bez suđenja, suprotno međunarodnim konvencijama, kao žrtve zločina počinjenog iz osvete i zbog ideologije.

Jandroković i izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, položili su vijenac u ime Sabora i Vlade kod Središnjeg križa na Mirogoju u povodu obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta te odavanja počasti žrtvama.


Vijenac je položilo i izaslanstvo Počasnog bleiburškog voda (PBV) predvođeno predsjednikom Vicom Vukojevićem. Molitvu za žrtve predvodili su vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan,a islamsku molitvu dovu predvodio je imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

Jandroković je novinarima izjavio da su se okupili kako bi još jednom iskazali poštovanje prema žrtvama Bleiburga i Križnog puta, te iskazali poštovanje prema zarobljenim i poraženi vojnicima te civilima, među kojima je bilo i maloljetnih.

"To je zločin o kojem moramo govoriti kako bi i naše mlađe generacije znale što se događalo ne samo u Drugom svjetskom ratu, nego i u poraću”, kazao je.

Jandroković: Bio je to zločin komunističkog jugoslavenskog režima

Istaknuo je da je to bio zločin komunističkog jugoslavenskog režima, koji je 45 godina bio strogo čuvana tajna što, smatra, najbolje govori o tome kako je i one koji su ga počinili i naredili grizla savjest te su se bojali istine, a preživjeli su se bojali o tome govoriti iz straha od osvete.

Jandroković je poručio kako smo i danas, kada živimo hrvatsku slobodu, dužni se prisjetiti tih ljudi, pokloniti se žrtvama te osuditi zločin komunističkog totalitarnog režima.


Na pitanje kako komentira izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da bi se trebalo odustati od središnje komemoracije na Bleiburgu, već tamo gdje su bili veći masovni zločini na Križnom putu, podsjetio je kako je Sabor pokrovitelj te komemoracije te da to treba i ostati.

Istaknuo je kako se tu komemoriraju žrtve jer su u Bleiburgu bez suđenja ubijani ljudi, zvjerski mučeni i bacani u jame. Također, dodaje, njihove obitelji ne znaju gdje su i kako ubijeni te gdje leže njihova tijela. Naveo je i da se obilježavaju žrtve i u Macelju i Teznom, ali treba otkriti još puno masovnih grobnica u Hrvatskoj i BiH.

Odbacujemo one koji Bleiburg koriste za revitalizaciju ustaškog režima

Jandroković je naglasio da odbacuju one koji bi željeli iskoristiti ovu obljetnicu za političke svrhe i relativizaciju ustaškog režima. "To odbacujemo. To nije dobro. Ovdje moramo iskazati poštovanje žrtvama i osuditi zločin komunističkog režima”, poručio je

Upitan o raspuštanju Sabora u ponedjeljak, ustvrdio je kako će vladajući za to imati dovoljan broj glasova jer je o tome postignut dogovor svih koalicijskih partnera vladajuće većine. 


Upravo se čita

Image
nikad nije bio na svinjokolji

Grmoja Plenkoviću: 'Pravi zagrebački snob koji nikada nije vidio, ni osjetio hrvatsko selo'

Stoga će u ponedjeljak, nakon što izglasuju sve raspravljene točke, glasovati i o odluci o raspuštanju Sabora.

Jandroković je i kako sada postoje ustavni rokovi, a predsjednik Republike će odrediti datum izbora. Podsjetio je kako postoje mogućnost četiri datuma za održavanje izbora - 21. i 28. lipnja te 5. i 12. srpnja. Očekuje i da će Milanović u idućih nekoliko dana obavijestiti javnost kada će biti izbori.

Vukojević: Svi koji hoće negdje prenijeti Bleiburg pričaju besmislice

Vice Vukojević je novinarima izjavio da će se danas u 189 hrvatskih katoličkih župa u svijetu i više od 200 svećenika održati mise za žrtve Bleiburga i Križnog puta.

Zahvalio je Saboru na pokroviteljstvu. I on smatra kako "nema drugog Bleiburga osim Bleiburga”, te da svi oni hoće Bleiburg negdje prenijeti "pričaju besmislice".


Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
'DONESIMO OSMIJEH'

Ličko-senjska županija dobila prvo sklonište za žene žrtve nasilja. Stigao namještaj, igračke za djecu i vozila...


Više s weba