najtragičniji val

Je li 4. val opasniji za djecu? Imunolog Trobonjača: 'Na udaru su dugog covida, a kod najmlađih se razvija sindrom koji je jako opasan'

Image
Foto: Shutterstock

"Pokazalo se da su djeca ispod četiri godine i ona u skupini od 12 do 17 godina sklonija češćoj hospitalizaciji", kaže stručnjak

3.11.2021. u 9:50/ RTL Vijesti

Hrvatskom već nekoliko mjeseci hara četvrti val koronavirusa, a čini se kako je i najtragičniji. Tako je u utorak bitku s koronom izgubila rodilja koja je bila priključena na "umjetna pluća" u infektivnoj klinici Fran Mihaljević. 

U splitskom KBC-u gdje su u teškom stanju dvije trudnice. 

Slobodna Dalmacija je razgovarala o tragičnosti trenutnog vala s imunologom prof. dr. sc. Zlatkom Trobonjačom.

Image
Umiru sve mlađi

Mlade žrtve covida: U Dr. Franu Mihaljeviću preminula mlada rodilja, a u Podgorici 16-godišnjakinja

Image
Umiru sve mlađi

Mlade žrtve covida: U Dr. Franu Mihaljeviću preminula mlada rodilja, a u Podgorici 16-godišnjakinja

Treba li prijeći na online nastavu?

"Moramo znati da je već poznato da je koronavirus najopasniji za zadnje odnosno treće tromjesečje trudnoće jer onda može ugroziti život žene, ali i djeteta", objašnjava poznati imunolog Trobonjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju trudnice je i sigurnost cjepiva za njihovo stanje. "Dobro je poznato, sada već na preko 100 tisuća trudnica da mRNA cjepiva ne utječu ni na zdravlje majke ni na zdravlje djeteta", objašnjava.

Virus može inficirati placentu preko koje može zaraziti i dijete. "Ovakav prijenos virusa je rijedak, ali moguć. Moramo znati da nije problem prijenosa virusa nego do problema dolazi kada žena teško strada čime stradava i dijete koje nosi. Mi se sada čudimo što postoji velik broj zaraženih trudnica, ali ne trebamo se čuditi, sve su to stvari na koje se upozoravalo i ranije", upozorava imunolog.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

U četvrtom valu se sve češće spominje i visok broj djece oboljelih od težeg oblika koronavirusa.

"Pokazalo se da su djeca ispod četiri godine i ona u skupini od 12 do 17 godina sklonija češćoj hospitalizaciji. Težak oblik bolesti ne pogađa samo odrasle već i djecu koja od dugotrajnog covida mjesecima kasnije imaju glavobolje, umor i temperature. Smrtnost zahvaća jako mali broj djece, ali postoji i imamo ju", kaže Trobonjača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći izvor virusa trenutno su školska djeca, ali tvrdi da to ne znači da je vrijeme za prelazak na online nastavu. "Nije u redu i nije pošteno prema djeci, čak 43 posto odraslih se ne želi cijepiti iako su oni ti koji stradaju u većem broju. Zbog njih da zaustavljamo školski sustav?", pita se imunolog.

Kod djece je moguć multiorganski upalni sindrom koji potencijalno može biti izuzetno opasan ako se ne prepozna na vrijeme. 

Na pitanje trebaju li se cijepiti i djeca, imunolog odgovara: "Naravno da da, ako je cjepivo registrirano za djecu stariju od 12 godina onda to treba i iskoristiti".

Covid ima posljedice i na djecu iako nisu toliko strašne i značajne kao kod odraslih, one se događaju, govori stručnjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
čak 6,6 posto više nego u rujnu

Prekinut niz od osam mjeseci u kojima je broj nezaposlenih padao: krajem listopada na burzi 225.703 ljudi

Više s weba