OGLAS

hak savjeti

Je li vaš automobil spreman za godišnji? Prije puta, nekoliko je stvari koje svakako morate provjeriti

Image
Foto: Sasa Miljevic/Pixsell/ilustracija

Budući da odlaskom na more većina putnika želi što prije stići na svoju destinaciju i započeti svoj godišnji odmor, HZJZ upozorava na faktore koji mogu ugroziti vožnju i njezinu sigurnost, a tu su i visoke temperature koje ju ne olakšavaju

27.6.2023. u 11:24/ Danas.hr

Tijekom ljeta hrvatske su prometnice, za razliku od ostatka godine, gušće i samim time rizičnije za sve sudionike prometa. Shodno tome, početkom turističke sezone povećava se rizik od prometnih nesreća.

Image
visoke temperature

Dječaku pozlilo tijekom planinarenja. Otac išao potražiti pomoć i doživio prometnu nesreću. Obojica su preminuli

Image
visoke temperature

Dječaku pozlilo tijekom planinarenja. Otac išao potražiti pomoć i doživio prometnu nesreću. Obojica su preminuli

Kako bi to spriječili ili bar umanjili, HAK savjetuje kako pripremiti automobil za ljeto.


Jedna od najosnovnijih kontrola jest kontrola razine ulja u motoru. Ta bi se kontrola trebala obaviti nakon svakog punjenja goriva, 10 minuta nakon gašenja vozila na ravnoj podlozi.

Ističu i kako se ovakva kontrola mora obavljati nakon svakog dužeg putovanja, ukoliko vučemo prikolicu ili drugo priključno vozilo kojim prevozimo veće terete jer tada motor troši više ulja, osobito u ljetnom periodu. Uz sebe bi uvijek valjalo imati litru motornog ulja jer se može dogoditi da ga ne možemo kupiti na benzinskim postajama.

Još je jedna važna kontrola, a riječ je o kontroli rashladne tekućine. Rashladna tekućina motora može se nadopuniti destiliranom vodom ili vodom iz slavine, ali se ne smije dodati više od 3 dcl. Ukoliko je riječ o više tekućine moguće je došlo do propuštanja rashladnog sustava što treba provjeriti, a potom kontaktirati pomoć na cesti ili servis. Ako rashladni sustav nadopunjavamo antifrizom, u korisničkom priručniku moramo potražiti koju vrstu tekućine predviđa proizvođač.

Tekućinu za stakla, također redovito moramo dopunjavati zbog povećane potrošnje tijekom ljetnih mjeseci. Istrošene metlice brisača kao i loša usmjerenost mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla mogu biti prava gnjavaža na dužim putovanjima, pa ih također treba provjeriti i ukoliko je potrebno, zamijeniti novima kako bi vožnja bila ugodnija i sigurnija.

Zbog prtljage i povećanja tereta u vozilu potrebno je postaviti tlak u gumama prema tablici koja određuje nivo tlaka u gumama prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača. Ta je tablica obično nalijepljena na poklopcu spremnika goriva ili na okviru vrata, a također nalazi se i u korisničkom priručniku za vozilo. Vrlo je važno da nivo tlaka u gumama bude odgovarajući jer previsoki ili preniski nivo mogu oštetiti gumu.


Vozač mora znati ima li rezervni kotač u vozilu. Ukoliko ga nema, mora provjeriti postoji li u vozilu pribor za popravak gume, je li korišten i je li mu istekao rok trajanja. Preporuka je da imamo rezervni kotač umjesto pribora za popravak gume jer se često dogodi da se guma rasječe vožnjom po uskim, makadamskim cestama i ne može se popraviti. Također, moramo provjeriti ispravnost i nivo tlaka u gumama rezervnog kotača.

Shodno tome preporučuje se provjeriti ima li vozilo alat za zamjenu kotača, je li ključ za otpuštanje vijaka kotača dovoljno čvrst i ima li ključić za sigurnosni vijak na gumama.

Često se događa da rezervne žaruljice i osigurači nisu odgovarajući pa i to valja provjeriti. U ljetnom se periodu zbog vrućina i gužvi na prometnicama često putuje noću zbog čega dolazi do češće potrebe za zamjenom žaruljica, a ukoliko žaruljice nisu odgovarajuće dolazi do problema. Osigurači također često pregore zbog preopterećenja 12V utikača u vozilu, vanjskim hladnjacima, pumpama za gumene čamce ili uključivanjem ostalih potrošača (tableti, mobiteli, prijenosni DVD uređaji i slično).

Također, sigurnosna oprema treba biti na dohvat ruke prilikom zaustavljanja vozila u slučaju kvara ili drugih nepredviđenih situacija što se često događa u ljetnim danima. Reflektirajućih prsluka mora biti dovoljno za sve putnike u vozilu, a trokut i prva pomoć također moraju biti pri ruci umjesto da su zatrpani prtljagom i teško dostupni. Dobro je imati vatrogasni aparat dobro učvršćen u svojem nosaču.


Upravo se čita

Image
Na COP28

Plenković upozorio na globalno zatopljenje: 'Bogate države moraju učiniti više protiv klimatskih promjena'

POGLEDAJTE VIDEO: Danas s Lučkog. Za produženi vikend promet prema moru veći i 8,4 posto u odnosu na lani

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAKON KIŠA

Riječka tržnica ponovno pod vodom, pojedina mjesta ogulinskog kraja potpuno odsječena


Više s weba