SJEDNICA VLADE

11 novooboljelih u 24 sata; Plenković: 'Ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Idući tjedan bit će održana tematska rasprava Vlade o pripremama za daljnju obranu od koronavirusa

18.6.2020. u 12:15/ Vijesti.hr

''U Hrvatskoj je do sada evidentirano 2.269 slučajeva koronavirusa, a u posljednja 24 sata pozitivno je 11 osoba. Svi novooboljeli su promptno obrađeni i identificirani su svi bliski kontakti i kontakti koji su stavljeni u samoizolaciju. Brzom reakcijom zdravstvenog sustava i epidemiologa situacija je stavljena pod kontrolu", kazao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić na sjednici Vlade.

Image
DVA SLUČAJA I U ISTRI

Porast broja zaraženih! Koronavirus na Institutu Hrvoje Požar: 'Imamo novo žarište!'

Image
DVA SLUČAJA I U ISTRI

Porast broja zaraženih! Koronavirus na Institutu Hrvoje Požar: 'Imamo novo žarište!'

''Imali smo tri tjedna zatišja, a posljednjih dana bilježimo porast. Od prošlog vikenda imamo više od 20 oboljelih. Smatramo da je razumljivo što su se nakon dva mjeseca ograničenog kretanja dolaskom lijepog vremena naši sugrađani i svi mi zajedno vjerojatno malo više opustili. No ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan'', poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u redovnom osvrtu na aktualnu situaciju.

U svijetu pandemija ne jenjava, podsjetio je Plenković: "Broj je nikad veći. Samo jučer oboljelo je više od 140.000 ljudi, a to je dva puta više nego početkom travnja, kada je u Hrvatskoj bio vrhunac prvoga vala. Vidimo da se pandemija povećava u našem okruženju - u BiH, Makedoniji i Srbiji. To su sve razlozi za povišeni oprez. Činjenica je da su se naši sugrađani vratili iz zemalja u okruženju, a ja apeliram na sve naše sugrađane da budu vrlo oprezni, da je u interesu hrvatskog gospodarstva i turizma da što više reaktiviramo gospodarstvo. Naravno, to podrazumijeva i reaktiviranje granica prema zemljama gdje je epidemiološka slika slična''.

''Moramo zadržati ključne mjere koje spriječavaju zarazu epidemije, a to su izbjegavanje rukovanja, pranje ruku i dezinfekcija - to su elementi preventive koji su najučinkovitiji", rekao je Plenković i najavio da će idući tjedan održati tematsku raspravu Vlade o pripremama za daljnju obranu od koronavirusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina novozareženih je "uvoz" iz inozemstva, ali ima i lokalne transmisije, izvijestio je Dulibić na sjednici, a ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je kako su današnji podaci "još jedna vrsta upozorenje da je virus još uvijek tu te da je je potrebno pridržavati se preporuka HZJZ-a".

Najavio je i da će 19. i 26. lipnja s dva broda iz Kine stići kupljena i donirana medicinska i zaštitna oprema ukupne težine 407,3 tona.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

"Važno je, naravno da naši građani ne putuju u inozemstvo, a pogotovo u zemlje okruženja, ako to nije nužno, a po povratku da se ponašaju odgovorno. Takvo ponašanje preduvjet da se povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj drži pod kontrolom, što je pretpostavka nesmetanog funkcioniranja gospodarstva", dodao je.

Plenković je istaknuo i da je završila javna rasprava o Zakonu o obnovi Zagreba, na koji je stigao 391 komentar. Svi nadležni resori su angažirani da temeljito pregledaju komentare koji su došli od brojnih institucija  i građana, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i da je krenula aplikacija preko sustava e-građanin za interventne mjere od 12.000 kuna, koje daje Ministarstvo graditeljstva, a dosad je za nabavu kondenzacijskih bojlera Fondu za energetsku učinkovitost stiglo 1070 prijava. Također je sve više prijava za najam stanova koje koordinira Ministarstvo državne imovine, rekao je Plenković.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne daju dirat' u more

Od Pule do Makarske transparentima protiv novog zakona: 'Va vražju mater hote, ne damo naše grote'

Više s weba