OGLASIO SE VRHOVNI SUD

Još jedan udarac Milanoviću: 'Đurđević po Zakonu o sudovima nije kandidat za mjesto predsjednice Vrhovnog suda'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, Ivica Galovic/PIXSELL

Ovim mišljenjem Vrhovni sud se pridružio Ustavnom sudu i stavu HDZ-a, premijera Andreja Plenkovića i vladajuće većine

24.3.2021. u 16:13/ RTL Vijesti

Vrhovni sud danas je održao Opću sjednicu s koje je poručio da kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovića, Zlata Đurđević, "po Zakonu o sudovima nije kandidat za mjesto predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske" te zbog toga ne mogu dati mišljenje o njoj. 

Ovim mišljenjem Vrhovni sud se pridružio Ustavnom sudu i stavu HDZ-a, premijera Andreja Plenkovića i vladajuće većine koji tvrde da su kandidati samo oni koji su se javili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća

S druge strane, predsjednik Milanović poziva se na Ustav u kojem piše da predsjednik predlaže, a Sabor potvrđuje predsjednika Vrhovnog suda. 

Priopćenje sa sjednice Opće skupštine Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Republike Hrvatske obavijestio je 9. ožujka 2021. Vrhovni sud Republike Hrvatske da je Hrvatskom saboru predložio da prof. dr. sc. Zlatu Đurđević izabere za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

U povodu te obavijesti je 24. ožujka 2021. održana Opća sjednica Vrhovnoga suda Republike Hrvatske.

Upravo se čita

Image
U Westinu

Milanović na skupu: 'Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima'

Državno sudbeno vijeće obavijestilo je Vrhovni sud Republike Hrvatske da se prof. dr. sc. Zlata Đurđević nije javila na javni poziv kojim je Državno sudbeno vijeće pokrenulo postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Ured predsjednika Republike Hrvatske nije o kandidatima koji su se javili na javni poziv, a niti o osobi koju je predsjednik Republike Hrvatske predložio za izbor za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske zatražio mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'diskvalificirala se'

Premijer Plenković žestoko uzvratio Milanoviću: Njegova kandidatkinja Đurđević je 'pristala biti dio protuzakonite procedure'

Image
'diskvalificirala se'

Premijer Plenković žestoko uzvratio Milanoviću: Njegova kandidatkinja Đurđević je 'pristala biti dio protuzakonite procedure'

Ustavni sud Republike Hrvatske nije prihvatio prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 44.a Zakona o sudovima. Prema priopćenju Ustavnog suda, predsjednik Republike Hrvatske ovlašten je predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv Državnog sudbenog vijeća.

Iz navedenog slijedi da do sada nije poštivan postupak predviđen u članku 44.a Zakona o sudovima. Stoga osoba koju je predsjednik Republike Hrvatske predložio za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske po zakonu nije kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

S obzirom na navedeno, Opća sjednica Vrhovnog suda Republike Hrvatske zaključuje:

1. Opća sjednica Vrhovnog suda Republike Hrvatske smatra da nema zakonskih uvjeta da daje mišljenje o osobi koju je predsjednik Republike Hrvatske predložio za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske jer osoba koja je predložena po Zakonu o sudovima nije kandidat za mjesto predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Opća sjednica Vrhovnog suda Republike može dati mišljenje samo o osobi koja je prema zakonu kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Svako drukčije postupanja predstavljalo bi povredu zakona", stoji u priopćenju glasnogovornika Vrhovnog suda Željka Pajalića.   

Više s weba

Pročitajte još

Image

Predizborni poker u HDZ-u: Tko će preuzeti stranku?

Više s weba