stradao u afganistanu

Josip Briški pokopan uz najviše vojne počasti: 'S ponosom je nosio zelenu beretku'

Image
Foto: Patrik Maček/Pixsell

Obred ispraćaja predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan

27.7.2019. u 13:18/ Hina

Posljednji ispraćaj pripadnika Hrvatske vojske skupnika Josipa Briškog uz najviše vojne počasti održan je u subotu na groblju Markovo polje u Sesvetama, priopćilo je u subotu Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Svečani ispraćaj počeo počasnom stražom pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Počasno-zaštitne bojne.

Od Josipa su se oprostili njegova obitelji, brojni kolege i prijatelji, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i brojni pripadnici Hrvatske vojske.

Obred ispraćaja predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga pukovnik Mirko Bošnjak predao je hrvatsku zastavu supruzi pokojnog Josipa Briškog te u ime svih pripadnika Hrvatske vojske održao oproštajni govor.

"S ponosom je nosio zelenu beretku, imao je srce i dušu specijalca i ostavio neizbrisiv trag u našim životima", istaknuo je Bošnjak i dodao kako je bila povlastica imati takvog dočasnika.

Upravo se čita

Image
traži se mir

Čelnici EU stižu na Zapadni Balkan, pozivaju i Srbiju da bude dio razgovora

VEZANE VIJESTI

"Zauvijek ćemo pamtiti tvoj optimizam, volju i lakoću kojom si obavljao zadaće", naglasio je Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dragi Josipe", dodao je, "bio si častan hrvatski specijalac, nikada nećeš biti zaboravljen", poručio je pukovnik Bošnjak u posljednjem pozdravu te izrazio sućut obitelji Briški.

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga u Josipovu čast izgovorili su molitvu Commando koju svaki pripadnik specijalnih snaga izgovara nakon uspješno završene obuke Commando:

Gospodine Bože, tražim od Tebe ono što drugi nikad ne traže. Tražim od Tebe oluju i nesigurnost. Tražim što teže prepreke i da nikad ne budem u prednosti. Daj mi što teži križ na mom putu. Molim te, daj mi i strah, da bih ga mogao pobijediti. Neka nikada ne budem bez ovih poteškoća jer na ovaj način bit će mi lakše da dođem Tebi u vječni zagrljaj. Molim te, Gospodine, daj mi strpljenja u zasjedi, upornost u progonjenju neprijatelja, odlučnost za skokove i neka moje tijelo vjeruje mojoj opremi, a moja duša neka je u Tvojim rukama. Bože, daj mi tisućljetnu hrabrost hrvatskih vitezova i hrvatskih legionara. Bože, daj mi ponos svih hrvatskih utvrda, koje i danas ponosno stoje i pokazuju hrvatsku snagu. Iznad svega, Bože, molim Te da mi pomogneš da ostanem živ. Ali, ako je potrebno da umrem, neka umrem kao hrvatski COMMANDO.

Republika Hrvatska i Hrvatska vojska od Josipa su se oprostile uz počasnu paljbu postrojbe Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom obreda psalme je otpjevala klapa "Sveti Juraj", Hrvatske ratne mornarice,  a Orkestar Hrvatske vojske izveo je pogrebnu glazbu.

Za preminulog Josipa služena je misa zadušnica u crkvi Svih svetih u Sesvetama.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Bin Laden dobio nasljednika

Više s weba