OGLAS

Traktori s ekranima

Kakav mora biti poljoprivrednik za 21. stoljeće: bespilotne letjelice i GPS uređaji standardna oruđa

4.10.2017. u 18:53/ Josip Antolić

Modernizacija i ulaganje ključni su za konkurentnost. No istovremeno, poljoprivrednici se bore s elemntarnim nepogodama, niskim cijenama otkupa, nedostatkom zemljišta


Bespilotne letjelice za kontrolu usjeva, traktori koji voze sami, uređaji koji GPS-om bilježe gdje ste sve bacili umjetno gnojivo. Poljoprivreda je to 21. stoljeća koja polako dolazi i u Hrvatsku. O njoj se jutros raspravljalo i na konferenciji u Zagrebu gdje je ministar poljoprivrede najavio da će se modernizirati i sama država.

U Josipovom traktoru na sve strane - kablovi i ekrani. Posljednjih godinu dana sustav odrađuje velik dio posla umjesto njega.


"Kada se pojavi zeleno svjetlo, to znači da je taj dio posla napravljen", pokazuje nam opremu unutar traktora Josip Šipoš, poljoprivrednik iz Suze.

Josip samo vozi, a računalo prati gdje je već bacio i koliko umjetnog gnojiva. 

"Povezan je s GPS sustavom, ima u sebi vagu i kalibraciju, prepoznaje krupnoću zrna i koliko mu zadajemo kilaže po hektar, on sam to sebi odrađuje", objašnjava nam Josip.

I nikad dva put ne baca na isto mjesto... Josip je jedan od prvih u Baranji koji je kupio takav njemački sustav za 150 tisuća kuna.

"Puno olakšava jer moramo se držati tih nitratnih direktiva da ne smijemo previše bacati, a moramo bacati da imamo urod po hektaru i da uštedimo", ističe Josip.

Da je modernizacija poljopriovrede dobra poslovna prilika - shvatili su i u Agriviju, hrvatskoj tvrtki koja je po proizvodnji softvera za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjiom prepoznata u cijelom svijetu.


"Ukratko, pomažemo im da povećaju svoju produktivnost i profitabilnost. Danas naš sustav koristi više od 40 tisuća farmera u 150 zemalja", kazao nam je Matija Žulj iz tvrtke Agrivi.

Opravdan razlog da baš direktor Agrivija govori na Večernjakovoj konferenciji "Poljoprivreda za 21 stoljeće". Ministar tvrdi, hrvatski su poljoprivrednici moderniziraju, dijelom novcem Europske unije. 

"Već danas nabavljaju najmodernije tehnologije: da li su to plastenici koji su ili staklenici koji su i klimatizirani i navodnjavani - znači apsolutna kontrola temperature i svih klimatskih uvjeta do niz modernih farmi koje se rade", izjavio je Tomislav Tolušić (HDZ), ministar poljoprivrede

I sama država će se uskoro modernizirati. Već idućeg proljeća besiplotne letjelice koristit će se za kontrolu mora i ribarstva.  


Upravo se čita

Image
NA BILICAMA

FOTO Hrvatski narkobos deportiran iz Turske: U splitskom je zatvoru, čekaju ga DORH i USKOK

"To je nešto što želimo napraviti u segmentu poljoprivrede, znači poljoprivrede u užem smislu nadzora poljoprivrednih površina, kontrole isplate poticaja: aha, rekao si da proizvodis nesto, nema toga- vrati poticaj budi kažnjen", kazao je Tolušić.

Modernizacija i ulaganje ključni su za konkurentnost. No istovremeno, poljoprivrednici se bore s elemntarnim nepogodama, niskim cijenama otkupa, nedostatkom zemljišta. Zbog svega, ukupna proizvodnja godinama pada.

Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
još ne znaju što se dogodilo

Tomašević o urušenom Jakuševcu: 'Sanirat ćemo ga do kraja godine. Utvrdit ćemo što se dogodilo da se ne ponovi'


Više s weba