BORBA ZA SEZONSKE RADNIKE

Kako doskočiti kroničnom manjku radnika u turizmu? Ostojić za RTL: Ovo su naše konkretne mjere koje smo posla...

23.10.2021. u 19:05/ RTL Danas

'Očekujem da ćemo odgovore dobiti na Danima hrvatskog turizma naredni tjedan, u realizaciju treba što prije. Neke od mjera ne mogu čekati', kazao je Ostojić

Ne samo da traže pomoć nego i nude rješenja, pa su predstavnici turističkog sektora izradili konkretne mjere i poslali ih na adrese četiri ministarstva. 

Što predlažu objasnio je u RTL-u Danas Veljko Ostojić, šef Hrvatske udruge turizma.

Na pitanje što pod hitno treba napraviti, odgovara:

"Pokušati zadržati sezonce kojima ističu ugovori o radu. I da spremni i kvalificiraniji dočekaju novu sezonu", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod zapošljavanja stranih radnika najveći je problem spora administracija... 

"Jedna od točaka naših prijedloga je izdavanje radnh dozvola strancima. Prvo je digitalizacija, a drugi prijedlog je jasan rok do kad će dozvole biti izdane ili ne. Danas procesi idu prebrzo", jasno će.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO ZA DANAS.HR

Sammir otkrio za koga će navijati u ogledu Hrvatske i Brazila: 'Svjesni su svoje kvalitete'

Ukazuju i na problem studenta koji kada zaradi više od 15 tisuća kuna se skida s olakšice roditelja pa mnogi neće u sezonce jer im se ne isplati. Koliko treba podići kvotu? 

Image
ozbiljan problem

Problemi u turizmu: Domaćih radnika nema dovoljno, a poslodavac koji želi zaposliti stranca bori se s administracijom...

Image
ozbiljan problem

Problemi u turizmu: Domaćih radnika nema dovoljno, a poslodavac koji želi zaposliti stranca bori se s administracijom...

"Naš prijedlog je 30 tisuća kuna. Studenti su značajni potencijal ne sano za narednu sezonu nego i za srednji rok. Uvoz radne snage samo treba biti nadomjestak za nestatatak domaće radne snage", poručuje Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li iluzija očekivati domaće sezonce ili su stranci budućnost hrvatskog turizma, može li se tu još nešto napraviti i reagirati boljim promišljanjem obrazovanja, kaže: 

"Ne mislim da su stranci budućnost hrvatskog tuirizma, ali očito bez njih nećemo moći. Moramo motivirati ljude da rade u turizmu. Osobno vjerujem da Hrvatska ima značajan vlastiti potencijal. Sljedeće sezone nećemo moći bez stranaca", upozorava.

Prijedlozi su poslani u 4 ministarstva, na pitanje kada očekujete odgovor i što je puno važnije realizaciju, jasno će:

"Očekujem da ćemo odgovore dobiti na Danima hrvatskog turizma naredni tjedan, u realizaciju treba što prije. Neke od mjera ne mogu čekati", poručio je na kraju Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVI HRVATSKO-ROMSKI RJEČNIK

Ima osam padeža: Kažu da romski jezik ne poznaje riječ 'mržnja', a hrvatski jezik 'ulovio se' za riječ 'lova'

Više s weba