pripremite peći!

Kako je strah od zatvaranja ruske pipe Europu vratio u prošlost? Ugljen je opet u modi, u RH se ne kopa od 90...

21.6.2022. u 22:42/ Ivan Skorin

Taman kad smo rekli "Zbogom ugljen!", vratio se u velikom stilu...

Strah od toga da će Putin zatvoriti pipu - Europu je vratio u prošlost. Pripremite peći, kazao je prošli tjedan njemački ministar gospodarstva, misleći pritom da se treba vratiti ugljenu. Situacija je teška, moramo se pripremiti za zimu, kažu Nijemci. Odmah su se javili i Austrijanci i Nizozemci - i oni razmišljaju o paljenju termoelektrana na ugljen.

Jedini je problem što je ugljen iznimno štetan za okoliš i što je jedna od rijetkih stvari koje su se prije pola godine vođe dogovorile u Glasgowu - da će reći zbogom ugljenu.

Trudeau, Merkel, Biden, Boris Johnson, Bill Gates, David Attenborough, Prince Charles, pa onaj ministar s Fijia što se javio iz oceana i naravno Andrej Plenković - ujedinjeni protiv klimatske katastrofe lani na sudbonosnom COP summitu u Glasgowu.

Ok, nisu se dogovorili bogzna što, ali jedno jesu. "Tiče se prije svega napuštanja ugljena", izjavio je svojevremeno premijer Plenković.

Image
Objektivno, napravili su ništa

U Glasgowu je COP, umjesto spasonosan, ispao klimatski FLOP26. Direkt objašnjava u čemu je krivnja krava i visoke mode

Image
Objektivno, napravili su ništa

U Glasgowu je COP, umjesto spasonosan, ispao klimatski FLOP26. Direkt objašnjava u čemu je krivnja krava i visoke mode

Prošlo je 7 mjeseci - a ugljen je ponovno u modi. Taman kad smo rekli "Zbogom ugljen!", kad smo ostavili čađavu povijest za sobom ovako samo u muzejima, ugljen se vratio u velikom stilu.

Prizori iz Kine danas - kopa se masovno, sad kad su COVID blokade u Šangaju ukinute, i izvozi se masovno. Australci više toliko ne troše ugljen jer su dobrim dijelom prešli na zelenu energiju, ali ga i dalje kopaju i izvoze – prate i oni vijesti, znaju da bi potražnja uskoro mogla skočiti.

Mogući kupac? Zapadna Europa. "Pripremite peći!", povikao je prvo prošli tjedan njemački ministar i to, ni više ni manje, nego iz stranke zelenih. Kaže: "Gorka je to, ali nužna odluka." Pa su onda i Austrijanci i Nizozemci rekli da vraćaju ugljen. Sigurno nisu zadnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se veliki vraćaju ugljenu, izgledno je da će i mali nastojati to brzo slijediti. Tako da Glasgow postaje još jedan pregaženi dogovor i propuštena prilika za svjetske lidere", objašnjava Mladen Domazet iz Instituta za političku ekologiju.

O čemu se ustvari radi? Njemačka je ugasila svoje nuklearke, a one se ne mogu opet brzo pokrenuti poput elektrana na ugljen. Ali ni Njemačka, Austrija ni Nizozemska neće odmah sutra upaliti peći s ugljenom, njihovi lideri tek su najavili da postoji ta mogućnost.

Ako dođe do blokade ruskog plina i ako im ne stigne dovoljno LNG putem.

Hrvatska je u Glasgowu obećala da će ubrzano ugasiti Plomin, svoju jedinu preostalu termoelektranu na ugljen. A resorni ministar danas – mističan u odgovoru. "Ne bi ulazio u detalje", rekao je Davor Filipović i dodao da "izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredna promišljanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
DIREKT U JOHOVICI

Enes umjesto države krpa rupe na cesti i radi za džeparac, ali ne ide u školu: 'Skupljam novac da si kupim traktor'

Dok čekamo ta izvanredna promišljanja – utješno je znati da se barem u Hrvatskoj već desetljećima ugljen ne kopa. "Posljednji ugljenokop u Hrvatskoj je bio Tupljak u Istri, ali taj je zatvoren 90-ih godina", kaže Marijo Zrna iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Ali kod susjeda u BiH je još uvijek sedam aktivnih rudnika u kojima se kopa ugljen, odnosno, ugalj. Donedavno su svi mislili kako se radi o arhaičnoj energiji, a sada Bosna možda postane jednako moderna kao Nizozemska, Austrija ili Njemačka. Barem energetski.

Više s weba

Pročitajte još

Image
u Splitu

Nastavljeno suđenje Zavadlavu. Socijalni radnik: 'Vrtio je slike kalašnjikova, rekao da je to da impresionira curu'

Više s weba