POČELI PREGOVORI S VLADOM

Kako se sindikati brane od kresanja povišica: 'Zadužit će se 70 mlrd. kn, a od ovoga bi dobili samo milijardu...

6.5.2020. u 18:28/ Ana Trcol

Vlada želi suspendirati dogovoreno povećanje plaće od 4 posto u 2020., ali i regres, božićnicu i jubilarne nagrade

Krizni pregovori Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju dodataka kolektivnim ugovorima naišli su na zid na samom početku.

Sindikati su glatko odbili Vladin prijedlog da se zbog gospodarske krize uzrokovane koronavirusom zaposlenima u javnim i državnim službama ove godine ne poveća osnovica plaće te da ostanu bez božićnice i regresa.

"Novca ima" - poručuju sindikalni vođe koji su povišice i dodatke za članove izborili štrajkom potkraj prošle godine. No Banski dvori imaju svoj cilj - uštedjeti državi milijardu kuna.

"Ne pristajemo ni na jedan Vladin prijedlog"

Svi sindikalni čelnici su odbili Vladin prijedlog. "Stav je svih sindikata da je to neprihvatljivo", kazao je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod, Željko Stipić. Stjepan Topolnjak je također ponovio da je to neprihvatljivo, a predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je da oni na to neće pristati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne pristajemo ni na jedan prijedlog Vlade RH", zaključio je predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić

Vlada želi suspendirati dogovoreno povećanje plaće od 4 posto

A prijedlog je da se suspendiraju dogovoreno povećanje plaće od 4 posto u 2020., ali i regres, božićnica i jubilarne nagrade. 

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

"Činjenica je da je predviđeni deficit 25 milijardi kuna. Činjenica je da makroekonomski pokazatelji pokazuju da će BDP pasti za 9,4 posto. Imali smo već jedan krug preraspodjela unutar državnog proračuna. Dakle, svi resori su dobili zadatak da naprave uštede gdje god je moguće", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

"70 milijardi kuna će se država zadužiti. To je rekao Marić. A dobit od ovoga što oni predlažu je oko milijardu kuna. Ajde mi sada recite, to je sedamdesetina onoga što će se zadužiti. Pa zar javni i državni službenici ne zaslužuju da država i tu sedamdesetinu pokrije zaduživanjem?", upitao je  glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novca ima!"

Ovo bi, uz ostalo, značilo da će najdulji štrajk u povijesti Hrvatske - pasti u vodu. Sindikati svih državnih i javnih službi te obrazovanja misle da - novca ima.

"Novca ima! Novac Vlada daje da pomogne rad poduzećima i firmama kojima je zabranila rad. Taj novac, da se baci iz helikoptera, bio bi pravednije raspoređen", tvrdi Mihalinec. 

"Nema ekonomskog rezona da se ikome smanje primanja, već je u interesu radnika u privatnom sektoru, ali i poduzetnika da se kupovna moć održi", kaže Ribić. 

"Upravo zato da bismo zadržali određeni nivo potrošnje, ne idemo u smanjenje plaća. Ali smatramo da najavljena povećanja u ovakvoj krizi nisu realna", odgovara Aladrović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajci su na prvoj crti

Iz Sindikata policije podsjećaju da oni, kao i mnogi drugi neprestano rade od početka pandemije. "Policijski službenici, carinici, pravosudni policajci, vatrogasci, uvijek smo, kako se popularno kaže, na prvoj crti", kazao je Jagić. 

Vlada odgodu povećanja predlaže do kraja godine. S obzirom na to da je ova godina izborna, ne može obećati previše. "Za 2021. će pregovori početi krajem godine, kako obično i budu krajem tekuće za sljedeću, i sigurno će se ti pregovori odvijati. Mi smo u izbornoj godini i sigurno ne možemo preuzimati obveze za sljedeća razdoblja kada ne znamo kakva će situacija biti", rekao je ministar Aladrović. 

Sindikati bi sutra Vladine prijedloge trebali dobiti napismeno, oko čemu će se potom interno dogovarati, a onda kretati u nove pregovore.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne daju dirat' u more

Od Pule do Makarske transparentima protiv novog zakona: 'Va vražju mater hote, ne damo naše grote'

Više s weba