PUTOVANJE U DOBA KORONAVIRUSA

Kako u Bosnu na ćevape, u Graz u šoping, na vikend u Prag? Koliko zemalja, toliko pravila

25.5.2020. u 19:07/ Ružica Đukić

Neka od najstrožih pravila odnose se na zemlje s kojima je Hrvatska blisko vezana

U Hrvatsku su dobrodošli svi, no hrvatski građani bez poslovnih razloga i dalje ne mogu u većinu susjednih zemalja. Ne treba očekivati ni turiste iz pojedinih zemalja jer mnoge od njih pri povratku kući čeka samoizolacija od 14 dana.

Može li se u Bosnu na ćevape, u Graz u šoping ili na vikend u Prag? Ne može ni prvo, ni drugo, ni treće. Koliko zemalja, toliko pravila, a neka od najstrožih odnose se na zemlje s kojima je Hrvatska blisko vezana. Jedna od takvih je Bosna i Hercegovina.

Strancima je i dalje privremeno zabranjen ulazak u BIH. U tu državu mogu oni koji imaju opravdan poslovni razlog i negativan test na COVID-19 ne stariji od 48 sati kao i dvojni državljani te zemlje. Mjere samoizolacije ukinute su za sve. Malogranični prijelazi su još zatvoreni. Neslužbeno doznajemo da će ove mjere ublažiti 1. lipnja, što znači da bi bosansko-hercegovački građani mogli i na Jadran.


Slična situacija je i u Austriji. Strani državljani mogu ući samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus koji nije stariji od četiri dana i mora biti na njemačkom ili engleskom jeziku. Samoizolacija nakon ulaska vrijedi za sve. Ova mjera na snazi je do 31. svibnja.

Slovenija je jedna od rijetkih susjednih zemalja u kojoj nema posebnih ograničenja za građane Hrvatske pod uvjetom da osoba nije napustila Europsku uniju, odnosno schengensko područje na više od 14 dana. Ne provode se ni mjere samoizolacije prilikom ulaska.

Što se tiče Njemačke, državljani Hrvatske u nju mogu ući ako mogu dokazati važan razlog. Turistička putovanja ne ispunjavaju taj uvjet. Ova odredba vrijedi do 15. lipnja. Samoizolacija je ukinuta, ali se može narediti ako putnik dolazi iz države u kojoj je broj novozaraženih u posljednjih sedam dana veći od 50 na 100.000 stanovnika.


Naši vjerni gosti iz Slovačke mogu k nama, ali nakon ljetovanja moraju 14 dana u karantenu ili pod uvjetom dobrovoljne aktivacije elektronske eKarantene-samoizolaciju. Mi k njima turistički još ne možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto vrijedi i za Češku u kojoj samoizolacija nije potrebna ako se u roku od 72 sata od ulaska u zemlju predoči negativan test.

Građani i građanke Hrvatske bez poslovnog ili posebnog obiteljskog razloga ne smiju ni u Poljsku.

Upravo se čita

Image
PRATITE NA RTL-U

Danas u 19! Paket sa životinjskim očima stigao ambasadi Ukrajine! U posjetu baki i djedu Gvardiola!

''Ne mislim da će biti problem vratiti se u moju zemlju. Mislim da će cijela ova situacija s karantenom i završiti vrlo skoro. Ići ću automobilom jer će moj prijatelj imati automobil. Naša granica u Poljskoj je sada, u ovom trenutku otvorena '', kaže MachiDampski,  student iz Poljske koji je zapeo na razmjeni studenata u Rijeci i nada se skorom povratku kući.


A uskoro će biti otvorena i granica jedne od najpogođenijih zemalja koronavirusom. Italija 3. lipnja otvara granice i ukida samoizolaciju. Trenutno se u tu zemlju može samo zbog strogo ograničenih poslovnih razloga i to na 72 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo ukidanje mjera prije tri dana stupilo je na snagu i u Srbiji. Sada se u tu državu putuje kao i prije koronavirusa bez ikakvih ograničenja. 

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba