njih 23.398

Kako se živi u staračkim domovima? Na smještaj se čeka i po 15 godina, a i kad ga se dočeka, bude sve i svašt...

14.1.2020. u 11:16/ Kristina Čirjak

Lani su provedena 164 inspekcija nadzora, a u većini njih utvrđeni su propusti

U ovom trenutku, u domovima živi 23.398 ljudi pa smo odlučili provjeriti kako žive naši stari. Koliko koštaju privatni a koliko gradski domovi, koliko se dugo čeka, kakvu skrb nude. U privatnim domovima diljem Hrvatske živi 5700 ljudi. Njih sto u jednom domu u Novom Zagrebu.

Neki domovi si kao hoteli

O njima se brine oko 35 ljudi, na mjesto se čeka nekoliko mjeseci, a da biste živjeli u njemu morate izdvojiti od pet do osam tisuća kuna. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne ili trokrevetne, a u njih vam za večeru stižu primjerice palačinke ili krumpiruša.

''Mi našim korisnicima nudimo cjelodnevnu medicinsku njegu, fizioterapiju, pet obroka dnevno'', rekla je Slađana Kastelan, vlasnica privatnog doma za stare i nemoćne.

Gospodin Amižić i njegovi cimeri žive u prilično luksuzno uređenom prostoru koji izgleda kao hotel. Uživaju u aroma i glazbenim terapijama.

''Od prve sam pao na čistoću. Nakon jednog doma, neću spominjati koji je, dođem ovdje sve blistavo čisto, sve miriše'', izjavio je Jure Amižić, korisnik privatnog doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smještaj u obiteljskom domu

U malom obiteljskom domu u Samoboru u živi 20 ljudi, u kući smještaj i svu potrebnu brigu dobijete brzo jer na dom ne treba dugo čekati, a košta od četiri i pol do šest i pol tisuća kuna.

''Imamo medicinske krevete s madracima koji se lako podignu'', rekla je Danijela Šimić, vlasnica obiteljskog doma za stare i nemoćne.

Upravo se čita

Image
buktinja u noći

U Kaštelima izgorio Mercedes, a požar djelomično zahvatio Renault Megan

O njima se brine sedmero ljudi, medicinskih sestara i njegovatelja. A osim njih ravnateljica doma i njezina obitelj doslovno žive s tim ljudima. Ali nažalost takva situacija nije i u ostalim obiteljskim domovima. Njih je oko 500 i u njima umirovljeničke dane provodi 5500 ljudi. I ne provode se svi lijepo. U tri četvrtine takvih domova osoblje se o korisnicima ne brine dobro, smješteni su u neadekvatnim uvjetima i ograničene su im posjete bližnjih.

''Mi imamo neke minimalne tehničke uvjete koje moramo zadovoljiti kao dom, i prema tome inspekcija mora raditi svoj posao i s tim se slažem, međutim problem je što država kao država nama privatnicima ne omogućava nikakvu edukaciju ni subvenciju, tu smo prepušteni sami sebi'', objasnila je Šimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradskim domovima čekanje se oduži

U zagrebačkim gradskim domovima živi više od šest tisuća umirovljenika. U Svetoj Ani njih 305, a pomaže im i o njima skrbi 130 zaposlenih. Plaćaju ga od dvije i pol tisuće do 4200 kuna. Ali, da biste u njega došli, čekat ćete i do 15 godina. Mnogi ga i ne dočekaju.

''Prošle godine zaprimili smo 930 prijava. Ukupno prijavljenih koji čekaju smještaj u našem domu je osam tisuća'', izjavila je Karolina Martinuš, ravnateljica Doma za starije osobe Sveta Ana.

Oni koji su dom dočekali smješteni su u ukupno 180 jednokrevetnih ili dvokrevetnih soba. Supružnici Šilić dom su čekali 18 godina. No tako veselo nije svim umirovljenicima u Hrvatskoj jer domova nema dovoljno, a i kad ih i dobiju i skupo plate, dobiju sve i svašta.

Lani su provedena 164 inspekcija nadzora, a u većini njih utvrđeni su propusti: manjak zaposlenih, nedostatak skrbi i previše korisnika. Dakle, većina naših starih živi daleko od luksuza i topline u domovima koje smo dobili dozvolu snimiti.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Iscrpljeni i zabrinuti

Kaos u KBC-u Split: Rade bez potrebne opreme, a nedostaje im i 150 medicinskih sestara

Više s weba