fimi media

Kalmeta zbog svoje optužnice nije svjedočio na suđenju čelnicima HAC-a

Image

Božidar Kalmeta

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture te zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta u srijedu nije želio svjedočiti na suđenju bivšim čelnicima HAC-a

19.4.2017. u 14:29/ Vijesti.hr/Hina

Bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture te zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta u srijedu nije želio svjedočiti na suđenju bivšim čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) zbog izvlačenja novca iz te javne tvrtke preko marketinške agencije Fimi media.

Kalmeta se pozvao na zakonsku blagodat da ne mora svjedočiti jer je i sam, u drugom postupku, optužen za nezakonitu suradnju s Fimi mediom od koje je mimo javne nabave dogovorio produkciju filma "Prometna renesansa Hrvatske".

Kalmeti jedinstveno suđenje za Remorker i Prometnu renesansu

Zagrebački Županijski sud nedavno je odlučio da će se Kalmeti u jednom postupku suditi u slučaju Remorker za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta (HAC) i "Prometnu renesansu Hrvatske" u kojem ga se tereti da je narudžbom promidžbenog filma ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskokova optužnica u slučaju Remorker koja ga tereti da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura za održavanje i izgradnju cesta u cijelosti je potvrđena u studenome prošle godine. Nakon što je optužen za "Prometnu renesansu" Kalmeta je ocijenio da je druga Uskokova optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu, na što je Državno odvjetništvo odgovorilo da Cvitan ne postupa ni po čijim nalozima, niti se ikome dodvorava.

Bivšim čelnicima HAC-a Mariu Crnjaku, Jurici Prskalu i bivšem predsjedniku uprave Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) Zlatku Korparu sudi se zbog optužbi u malverzacije teške više od devet milijuna kuna.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

HAC - jedan od mnogih krakova Fimi medie

U optužnici stoji da su na traženje tadašnjeg premijera Ive Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića sklapali poslove po višim cijenama s Fimi medijom znajući da na taj način pribavlja novac za HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnicom je bio obuhvaćen i bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar koji je nakon priznanja osuđen na povrat 7,7 milijuna kuna i dvije i pol godine zatvora, od kojih "iza rešetaka" mora provesti godinu i tri mjeseca, dok mu se ostatak može zamijeniti uvjetnom kaznom.

Iz istrage u slučaju Fimi media proizašlo je više postupaka protiv čelnika državnih institucija i tvrtki. Glavno suđenje u kojem su na optuženićkoj klupi Sanader, HDZ, Barišić i ostali ponavlja se nakon što je Vrhovni sud ukunuo nepravomoćnu presudu Sanaderu na devet godina i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna. HDZ-ov rizničar Mladen Barišić ranije je kažnjen s tri godine, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević s godinu i pol, a vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak s dvije godine zatvora. Jedino je Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček na prvom suđenju dobio dobio uvjetnu kaznu, dok je HDZ kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem 24,2 milijuna kuna imovinske koristi.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Sporni ugovori i neobično javno privatno partnerstvo: Trebamo li nove PET CT uređaje?

Više s weba