OGLAS

iz strasbourga

Karlo Ressler o BiH: 'Ne vidim neposrednu opasnost za mir i stabilnost, ali Republika Srpska mora se civilizacijski odrediti prema agresiji Rusije

8.3.2022. u 20:40/ RTL

Kaže da je EU pokazala jedinstven stav prema Rusiji te da EU mora postati energetski neovisna o ruskom plinu i o nafti


O tome je li realno da situacija eskalira u susjednoj BiH, s obzirom na to da su se posljednjih dana tamo pojačale snage EUFOR-a u toj zemlji, razgovarali smo s europarlamentarcem Karlom Resslerom.

On smatra da nema bojazni za eskalacijom. 


"Ne vidim trenutno neku neposrednu opasnost za mir i stabilnost u BiH, ali je jasno da je ruskom agresijom na Ukrajinu promijenjena sigurnosna stabilnost i zato ovakvi odvraćajući efekti moraju postojati. Europa je ušla u novu epohu svoje povijesti i jasno da je bitno spriječiti bilo kakvu pojavu nestabilnosti u bilo kojem dijelu Europe, pa tako i na jugoistoku, a BiH je od posebnog sigurnosnog značajna za Republiku Hrvatsku".

Na pitanje, treba li EU uvesti sankcije za Milorada Dodika, odgovorio je: 
"Ne vidim da je to tema, pogotovo ne na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, o tome jednoglasno odlučuje Vijeće i to mi se sada ne čini realnim. Ali bi dobro došlo javno civilizacijsko određivanje Republike Srpske i Srbije o ruskoj agresiju na Ukrajini. To je temeljno pitanje Europe danas i nije realno da imamo države koje se o tome ne određuju jasno i civilizacijski uz Europu".

Nastavio je da je ključno za budućnost hrvatskog naroda u BiH inzistirati na dogovoru o izbornom zakonu.

Osvrnuo se i na opredijeljene EU da se smanji ovisnost o ruskom plinu. Na pitanje kakav je stav Hrvatske prema tome, rekao je: 

"Generalno oko suočavanja s agresijom Rusije ogromno je jedinstvo Europske unije. Ruska agresija očito je bilo dugo pripremana i nužno je da EU pokaže jedinstvo i suočavanju s humanitarnom situacijom, vojnom pomoći, sankcijama koje imaju devastičarajući učinak na ruski režim. Ali moramo postati što više energetski neovisni. Hrvatska je napravila ogroman iskorak s gradnjom LNG terminala koji zadovoljava gotovo polovicu naše potražnje za plinom. Ne vidim da u Hrvatskoj i među našim zastupnicima postoji pitanje oko toga. Europa mora ostati jedinstvena, a to znači da moramo smanjivati svoju ovisnost o ruskom plinu i nafti.  


Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
SUPERSTAR

Dino oduševio izvedbom Čolićeva hita, a Severina primijetila detalj: 'Ne vidim ti frizuru, ličiš mi na mog sina'


Više s weba