OGLAS

KOMENTAR ANE BRDARIĆ BOLJAT

Katastrofalni gaf HZJZ-a: 'Evo kako se stvara nepovjerenje. Nije vam još jasno? Nije ni nama'

8.7.2021. u 22:20/ Ana Brdarić Boljat

HZJZ je objavio da je nula onih koji su umrli zbog korone, a cijepljeni su s obje doze. A iz KB Dubrava kažu da ih je bilo osam


Već mjesecima pričamo o tome Kako se stvorilo toliko veliko nepovjerenje u anti korona cjepivo? Kako smo došli do toga da pola Hrvatske ne želi spasonosnu iglicu primiti u rame? E pa, evo kako se rađa skepsa.

Današnji dan je ogledni primjer. Prema objavljenom izvješću HZJZ-a u velikoj analizi od 880 tisuća cijepljenih - zaključak je bio da nitko tko je primio obje doze u Hrvatskoj nije potom preminuo od korone. Nula. Dakle nitko. A onda preokret - RTL-ova Leona Šiljeg je u razgovoru s liječnicom iz KB Dubrava doznala da je samo u toj bolnici osam preminulih s koronom ili od korone i nakon što su primili obje doze. 


Kada govorite o ovima koji su bili cijepljeni s dvije ili jednom dozom i bili su hospitalizirani. Kakvo je njihovo stanje? Odnosno, kakva je bila njihova klinička slika?

"Pa, čim su bili hospitalizirani znači da je bila teža. Veliki broj među njima imali su samo 1 dozu. Radi se uglavnom sa bolesnicima sa težim oboljenjima i višom životnom dobi. Najmlađi je imao 65 godina. Radilo se s pacijentom s transplantiranom jetrom", kaže infektologinja u KB Dubrava Nikolina Bušić

Koliko su to onda slučajeva? Samo dva smrtna ili?

"Ne, ukupno ih je bilo osam. Među ovima koji su dobili dvije doze", zaključuje Bušić. 

Otkud sad osam? I ako je osam samo u Dubravi, koliko je onda kad se zbroje sve bolnice. Tko je krivo zbrojio - evo kako su objasnili zavrzlamu u Zavodu za javno zdravstvo.


Kako je moguće da prema izvješću HZJZ-a imamo 0 umrlih koji su cijepljeni, a u kliničkoj bolnici Dubrava je njih 8?

"Možda ne mogu sve detaljno objašnjavati, ali se izvješće odnosi na podatke koje smo mi zaprimili službenim kanalima", kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin. 

To znači da niste dobili podatke iz Dubrave?

"Nemamo ni jedne podatke, oni inače kasne u odnosu na stvarno vrijeme. Različito je pitanje što je stvarni uzrok smrti. Ako nemamo detaljno, ne možemo istražiti ovih osam slučajeva, trebat će nam neko vrijeme. Možemo zaključiti da se ne radi o covidu kao osnovnom uzroku smrti nego nešto drugo. Moram reći da su to sve starije osobe s komorbitetima", odgovara Pavić Šimetin


Upravo se čita

Image
KODNO IME OPERACIJE

Kako je gradić u srcu Slavonije postao glavna vijest u Brazilu? 'Mislim da ni jednom Đakovčaninu nije drago'

Ali sada kada se izvještavalo o brojkama umrlih isto su bile osobe s komorbiditetima bile su ili sa ili od korone, zašto ovaj podatak ne znamo?

"Podatak koji smo mi iznosili odnosilo se na to da je korona osnovni uzrok smrti. To nije u našem podatku koji smo iznijeli", odgovorila je. 

Možete li i dalje tvrditi da nijedna osoba koja je cijepljena nije umrla od korone?
"Prema ovome mi takvog slučaja nemamo", kaže. 

Kada ćemo znati točne podatke za ovih osam?
"Mi se s tim intezivno bavimo, tako da ćemo ovih osam slučajeva još posebno promotriti", zaključuje zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.  


Nije vam još uvijek jasno? Nije ni nama. 

Ali ako bi trebali sažeti ovaj katastrofalni komunikacijski gaf onda bi to bilo nekako otprilike ovako. 

Image
Brojke se ne poklapaju

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o informaciji da je u Dubravi umrlo 8 cijepljenih pacijenata: 'Nemamo sve podatke iz bolnice'

Image
Brojke se ne poklapaju

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o informaciji da je u Dubravi umrlo 8 cijepljenih pacijenata: 'Nemamo sve podatke iz bolnice'

HZJZ je objavio da je nula onih koji su umrli zbog korone, a cijepljeni su s obje doze. Ali oni su mislili samo na one koji su umrli baš zbog korone, covid je bio osnovni uzrok. 

A u KB Dubrava, kad su rekli broj osam, mislili su i na one koji su imali obje doze, dobili koronu i umrli od raka, infarkta ili nečeg trećeg. Glavni problem je u tome što se te dvije stvari dosad nikad nisu odvajale - nikad. 


Svi s covidom su išli u istu statistiku, tako smo imali i one slučajeve gdje su djeca preminula i ušla u rubriku preminulih od korone, iako su prethodno imali neke druge teške bolesti. 

Kako se sad odjednom to počelo odvajati i zašto? E taj odgovor još čekamo.

U klinču
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
default_cta
Love island Australija
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
OPERACIJA 'ĐAKOVO'

U velikoj zapljeni u Brazilu pronađeno i hrvatsko oružje. Tvrtka iz Karlovca: 'Imali smo sve dozvole...'


Više s weba