ZDRAVA KAVA

Jeste li znali da je kava - voće? Pomaže elastičnosti jetre, ali nije svaka ljekovita

28.10.2021. u 7:30/ Dariinka Trgo

Stručnjaci upozoravaju da je uvijek bolje popiti espresso umjesto bijele kave s puno šećera.

Primijetili ste možda da ovi politički grebatori najmanje javnog novca troše na kave.

Šteta, jer upravo je izašla jedna velika američka studija koja je pokazala kako je više od tri šalice kave dnevno jako dobro za jetru. Naime fibroze i taloženja masti smanjuju elastičnost jetre, a ispijanje kave je povećava. 

Napitak kojeg su otkrile koze u Etiopiji. Da, koze. Legenda kaže da su obrstile grmove na livadi i da su promijenile ponašanje. Kava im je dala nadnaravnu snagu - razbudila ih je. Danas prema procjenama, otprilike milijardi ljudi dnevno popije kavu i naravno, 80 posto Hrvata.

"Pijem kavu zato što mi je fina. Bolje se osjećam zbog nje, razbudi me", kaže Goran iz Zagreba i dodaje kako popije dnevno dvije do tri šalice kave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir iz Zagreba kaže kako popije tri kave: "Ujutro veliku jednu poslije dvije male."

Image
Novo istraživanje

Pijete li tri šalice kave na dan? Evo što to znači za vašu jetru

Image
Novo istraživanje

Pijete li tri šalice kave na dan? Evo što to znači za vašu jetru

Hrvati u top 20

Hrvati su u top 20 kavopija na svijetu. Bez nje jednostavno ne može. Jedna, dvije, tri šalice dnevno -  možda vam se nekad čini da pretjerujete, ali stručnjaci kažu samo nastavite. 

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

Jer prema novom istraživanju sveučilišta Michigan na 4.500 ispitanika tri šalice dnevno pomažu elastičnosti jetre. 

"Ako jetra postaje fibrozna to su teške promjene koje mogu završiti fatalno, s presađivanjem jetre i teškim posljedicama. Dakle, elastičnost jetre je nešto što je poželjno. Voće, povrće, antioksidansi pomažu u tome, ali čini se i kava. To znači da je ona bogati izvor antioksidansa koje djeluju povoljno na prevenciju raznih bolesti", kaže nutricionist Nenad Bratković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Alzheimerove, Parkinsonove do dijabetesa tipa 2. Ali nije svaka kava ljekovita. Stručnjaci upozoravaju da je uvijek bolje popiti espresso umjesto bijele kave s puno šećera. 

Kava je voće

Važna je i kvaliteta zrna, govori nam to Robert - profesionalni kušač i ekspert za kavu. Nije kava ni žitarica, ni mahuna, nego voće, da dobro ste čuli voće - i treba je tako tretirati. 

"Svako voće bere se kad je zrelo. Svako voće treba tretirati tako da bude najukusnije. Samim time znači i da je dobro prženo, pošto govorimo o kavu koju sami pržimo, ako imamo takav pristup u kavi možemo isporučiti ono što i voće ima - a to su antioksidansi", kaže stručnjak za kavu Robert Pudić.

Baš takvu, najzdraviju Robert planira pržiti i mljeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U suradnji s PBF-om, uspjeli smo dokazati u njihovom laboratoriju da možemo dobiti kavu koju kad popijete, dakle tri do četiri šalice dnevno, da ne morate jesti voće i povrće taj dan vezano za antioksidanse. Ali voće i povrće naravno moramo jesti i zbog vlakana", kaže Pudić.

Od koza do medicinskog čuda - zdrava kava ima zdravu budućnost

Više s weba

Pročitajte još

Image

Bin Laden dobio nasljednika

Više s weba