'povratnici'

Kofere za povratak neki su za 200.000 kuna ipak spakirali! 'Uspio sam nekako uvjeriti ženu da se vratimo'

4.6.2022. u 7:10/ Marko Šiklić

Ponuda za iseljenike na stolu je već pola godine, a od 31-og povratnika mjeru je za sada iskoristilo njih 21. Razgovarali smo s dvojicom koji su se vratili iz Njemačke

Odlično plaćen posao – više od 20 tisuća kuna mjesečno! Za Maria je to ipak prevelika cijena koju je plaćao za život u Njemačkoj…

"Tamo ima dosta novaca i možete dosta zaradit', ali nemamo slobode i mi smo drugačiji narod, narod naučen na slobodu, a to tamo nema. Tamo imate dosta novaca i ništa više", kazao je Mario Bartolović. Šest godina tješio je sam sebe – da je siguran posao i dobra plaća sve što njegovoj obitelji treba.

Tek sada je svoj na svome. Uz pomoć države otvorio je obrt, a upornost mu se pokazala kao jača strana.

Image
'biram hrvatsku'

Nova mjera države: Povratnicima u Hrvatsku nude 200.000 kuna

Image
'biram hrvatsku'

Nova mjera države: Povratnicima u Hrvatsku nude 200.000 kuna

Novac je važan, ali obitelj na okupu za većinu je ipak najveća sreća, pa tako i za Sokiće iz Cernika. Nakon pet godina Njemačke, zajedno sa suprugom, ponovno je izabrao Hrvatsku!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspio sam, ni sam ne znam kako, ali uspio sam je uvjeriti da je ipak ovdje puno ljepše nego bilo što vani i da ćemo ipak uspjeti", kaže Marijan Sokić.

Rad u kuhinji i plaću od 2700 eura zamijenio je radom u polju. Iskoristio je Vladinu mjeru. Cilj mu je proizvodnja i prodaja domaćih proizvoda. Najsretniji – roditelji! Njegova majka kaže da je jednostavno znala da će se vratiti.

Upravo se čita

Image
liste HZZO-a

Udruge pacijenata: Zbog štednje Hrvatskoj prijeti nestašica lijekova, na udaru skupe terapije

U pola godine, koliko je mjera na stolu, pristigao je 31 zahtjev - 21 je za sada odobren.

„Treba reći iskreno da se radi o velikoj životnoj odluci, da se preselite, da pokrenete svoj posao, da krenete u poduzetničke vode… Prema tome ipak je potrebno neko razdoblje da bi u konačnici rekli koji su pravi rezultati mjere", objašnjava Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja godine planiraju privući najmanje 4 tisuće povratnika za što je osigurano milijardu i 20 milijuna kuna.

Koliko će ih se odazvati, ovisi i koliko će biti uspješni prvi povratnici u domovinu…

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tomašević odgovarao na pitanja o Holdingu: 'Dug je velik, obaveze su velike, no radimo na tome da se problemi počnu rješavati'

Više s weba