Europska sredstva

Kolakušić: 'Dok je Hrvatska korumpirana nitko neće u nju ulagati, nitko ne želi bacati novce u bunar'

23.10.2019. u 20:57/ Vijesti.hr

Što se Schengena tiče, Kolakušić smatra da ćemo se još načekati

Hrvatska je u utorak dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, sada slijedi lobiranje za puno članstvo u schengenskoj zoni. Pred Europskom unijom je i odluka o tome kako će se trošiti novac iz europskog proračuna iduće godine.

U razgovoru za RTL Danas hrvatski europarlamentarac i član Odbora za proračun Mislav Kolakušić rekao je da "građani moraju shvatiti da se novac prvenstveno raspoređuje temeljem političkih odluka.

"Primjerice, dogovori se da će Hrvatskoj pripasti 8 milijardi eura, a mi povučemo milijardu. Za primjer, da biste shvatili kako koja država kotira, od 2013. do 2018. Hrvatska je u plusu 1,8 milijardi eura, Rumunjska i Mađarska po 22 milijarde, a Poljska čak 51 milijardu. Na drugoj strani je Velika Britaniji s minosom od 69 milijardi eura, a Njemačka s minusom od 115 milijardi u 10 godina. Hrvatska ima mogućnost povući ogromna sredstva, no dok je korumpirana i dok je ovakvo stanje, nitko ne želi bacati novce u bunar", rekao je Kolakušić.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se Schengena tiče, Kolakušić smatra da ćemo se još načekati.

"Rumunjska je nekad bila daleko iza nas, sada je daleko ispred. Još je 2011. dobila zeleno svjetlo za Schengen, no do danas nije ušla jer ju je stopirala Nizozemska i to zbog korupcije. Rumunjska se godinama obračunava s korupcijom, njihova glavna tužiteljica postaje glavna europska tužiteljica i još uvijek ne ulaze. Ako mi nastavimo ovako i ne resetiramo društvo, nikada nećemo ući", kazao je Kolakušić.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Objasnio je i što znači da u nedjelju počinje njegova "hrvatska priča".

"To znači da ću u Hrvatskoj komentirati hrvatske teme, u EP-u to nije bilo moguće. Od nedjelje ću govoriti o Hrvatskoj za koju se nadam da će biti vesela i svijetla, a hoće li se to dogoditi ovisi isključivo o građanima", zaključio je Kolakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
IDUĆA DVA TJEDNA

Od sad vozimo i kuhamo skuplje. Poskupilo gorivo, ali i plin, ovo su nove cijene

Više s weba