sretali se često...

Kolinda Grabar Kitarović o Putinu: 'Bio je normalan i pun poštovanja. Razgovarali bi satima…'

Image
Foto: Twitter

Dodala je i kako su njih dvoje tijekom brojnih susreta znali razgovarati o banalnim temama poput sporta

20.3.2022. u 12:41/ RTL Vijesti

Švedski dnevni list Dagens Nyheter objavio je jučer veliki intervju s bivšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u kojem je ona predstavljen kao potencijalna nasljednica glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Kolinda u intervjuu nije htjela komentirati spekulacije da bi upravo ona mogla biti Stoltenbergova nasljednica, a u prvi je plan objavljenog razgovora pala priča o njenim susretima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bivša je predsjednica naglasila da je ona i prije upozoravala na moguću rusku invaziju Ukrajine.

"Nažalost, upravo se to dogodilo. Mislim da je bilo određene naivnosti u razmišljanju. Ono što je Putin želio bilo je sasvim jasno vidljivo u njegovu političkom manifestu iz 2000. godine, u kojem se spominje obnova ekonomske moći i položaja Rusije u svijetu. Događaji u Gruziji i na Krimu kasnije su stavili do znanja što će se dogoditi", rekla je Kolinda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
komentar predsjednice

Grabar-Kitarović: 'Putin se priprema za posjet Hrvatskoj'

Image
komentar predsjednice

Grabar-Kitarović: 'Putin se priprema za posjet Hrvatskoj'

No ipak, kako piše Dagens Nyheter, Kolinda nije žurila u karakteriziranju Putina kao ratnog zločinca i bezdušnog diktatora, kakvim ga ovih dana opisuju ostali zapadni lideri.

"Za mojih susreta s njim bio je normalan i pun poštovanja. Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, ali i regionalnoj situaciji u jugoistočnoj Europi. Razgovarali smo, među ostalim, o Agrokoru, kompanija koja je bila u većinskom vlasništvu ruskih banaka i kojoj je prijetio kolaps i stvaranje krize u Hrvatskoj. U tom, ali i nekim drugim regionalnim pitanjima, Putin je bio konstruktivan i omogućio je rješenje. Ali bilo je područja u kojima se duboko nismo slagali, a to je uključivalo, naravno, proširenje NATO-a", ispričala je Kolinda.

Upravo se čita

Image
trener svih trenera

UŽIVO Nakon duge i teške bolesti umro je Ćiro. Cijela Hrvatska oprašta se od legendarnog trenera

Dodala je i kako su njih dvoje tijekom brojnih susreta satima znali razgovarati o banalnim temama poput sporta. Švedski je list podsjetio i da je naša bivša predsjednica tijekom posjeta Moskvi 2018. godine za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, uručila Putinu dres hrvatske reprezentacije s njegovim imenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
UMRO U 88. GODINI

Grabar-Kitarović, Plenković, Kosor oprostili se od Ćire: 'Mirno putuj prijatelju dragi'

Više s weba