tvrdi da su ugovori zakoniti

Kolman: 'Revizija 2013. nije pronašla nikakve nepravilnosti, a sada ih nalazi mjesec dana prije izbora?!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz HNS-a su reagirali na informacije o nepravilnosti u poslovanju Minitarstva vanjskih poslova za vrijeme mandata Vesne Pusić

10.8.2016. u 18:28/ Vijesti.hr

HNS-ov zastupnik Igor Kolman odbacio je u srijedu tvrdnje Državnog ureda za reviziju da je Ministarstvo vanjskih poslova u ministarskom mandatu Vesne Pusić nezakonito isplaćivalo honorar svojoj zaposlenici, upozorivši kako su revizori bili u MVP-u i 2013., kada nisu našli nikakve nepravilnosti.

Image
revizija otkrila nepravilnosti

MVP za mandata Vesne Pusić tajnici uz plaću tri godine isplaćivalo i honorar

Image
revizija otkrila nepravilnosti

MVP za mandata Vesne Pusić tajnici uz plaću tri godine isplaćivalo i honorar

"Svi ugovori koji su rađeni u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u mandatu naše Vlade bili su apsolutno i u potpunosti utemeljeni i u skladu sa zakonima. U ministarstvima, pa tako i u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, postoje stručne službe i profesionalci koji takve ugovore naprave i pobrinu se da oni budu u skladu sa zakonom i svim ostalim propisima. Tako je sigurno bilo i u ovom slučaju i, na kraju krajeva, i ovo i druga ministarstva i dan danas tako rade", rekao je Kolman u izjavi koja je medijima proslijeđena iz stranke.

"Državna revizija je bila u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i 2013. godine, obavila je reviziju, nije pronašla nikakve nepravilnosti, a sada 2016. godine, mjesec dana uoči izbora, odjednom im se čini da to isto nije pravilno i da nije u skladu sa zakonima. Kako je moguće da ista Državna revizija ima dva različita mišljenja? Neću donositi nikakve zaključke, ali da je sumnjivo, sumnjivo je", poručio je Kolman.

Državni ured za reviziju na svojim je stranicama objavilo Izvješće o provedenoj reviziji za 2015. u nekoliko ministarstava, među ostalim i u MVP-u, a u Izvješću se navodi kako je "Ministarstvo s jednom zaposlenicom koja je prema rješenjima bila raspoređena na radno mjesto administrativne tajnice u Kabinetu ministra i za što je primala plaću za redovan rad, u srpnju 2013. te u siječnju i prosincu 2014., zaključilo ugovore o djelu za obavljanje poslova prikupljanja i obrade dokumentacije te drugih poslova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi se kako je na temelju tih ugovora zaposlenici u 2013., 2014. i 2015. isplaćena novčana naknada  u ukupnom iznosu 297.783 kuna bruto.

Revizija smatra da je takav aranžman protivan Zakonu o državnim službenicima i tumače kako se ugovori o djelu za neke poslove mogu sklapati samo s osobama izvan sustava, dok zaposlenici Ministarstva obavljaju poslove na koje su raspoređeni, za što primaju redovitu plaću.

Upravo se čita

Image
OČEVID U TIJEKU

U Zagrebu opet u zrak dignut bankomat

Više s weba

Pročitajte još

Image

Dok dioničari i inozemni analitirači ne vjeruju da će Lex Agrokor pomoći, Toni Ramljak najavljuje svježi novac i plaće

Više s weba