užas u kozari putovima

Komora socijalnih radnika o tragediji: 'Javnost ponovo stavlja socijalnu službu kao glavnog krivca'

Image
Foto: Pixsell

'Ako je moguće nekažnjeno napadati socijalne radnike u virtualnom svijetu, zašto isto ne primijeniti i u stvarnom životu'. Nasilje koje je rezultiralo smrću jednoipolgodišnjeg djeteta ponovo aktualizira problem propusta socijalne službe

5.1.2023. u 20:27/ Hina

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) ocijenila je u četvrtak u povodu tragičnog događaja obiteljskog nasilja na zagrebačkom Žitnjaku da su važnija sustavna rješenja nego individualni lov na ''krivce'' .

HKSR u priopćenju ističe da je obiteljsko nasilje, koje je rezultiralo smrću jednogodišnjeg djeteta, ponovno aktualiziralo stari problem - javne reakcije na tragični slučaj koje u prvi plan guraju mogućnost propusta u radu socijalne službe, iako u tom trenutku javnost ne raspolaže baš nikakvom informacijom što je socijalna služba poduzela u tom slučaju.

''Paušalno nabacivanje potencijalnom krivnjom u potpunosti nalikuje bacanju perja niz vjetar koje bi socijalni radnici trebali skupljati, umjesto da se prvo utvrde stvarne činjenice pa se tek onda traži krivca'', stoji u priopćenju.

Image
BACIO MOLOTOVLJEV KOKTEL

Hrvatska komora socijalnih radnika osudila napad u Ivancu: 'Ovo nije prvi put'

Image
BACIO MOLOTOVLJEV KOKTEL

Hrvatska komora socijalnih radnika osudila napad u Ivancu: 'Ovo nije prvi put'

Komora naglašava da bi svaka osoba koja je upućena u problematiku socijalne skrbi morala znati da čak ni apsolutno besprijekoran rad svih aktera u sustavu socijalne skrbi, uz korištenje svih dostupnih alata i mogućnosti, ne nudi nikakvo jamstvo da se tragedija ne može i neće dogoditi.

Međutim, dodaje HKSR, takva se praksa nastavlja i dalje iako su sve učestaliji slučajevi nasilja usmjerenog protiv socijalnih radnika dobrim dijelom posljedica takve atmosfere koja se stvara u javnom prostoru.

''Ako je moguće nekažnjeno napadati socijalne radnike u virtualnom svijetu, zašto isto ne primijeniti i u stvarnom životu'', nadodaje HKSR pozivajući sve zainteresirane strane na zajedničko traženje rješenja za probleme u sustavu socijalne skrbi, a ne na individualni progon mogućih krivaca i prije nego li je činjenično stanje uopće utvrđeno.

Pijani 43-godišnji muškarac je u srijedu navečer na zagrebačkoj Peščenici udarcima sjekirom u glavu ubio dijete i teško ozlijedio njegovu majku, svoju bivšu suprugu, da bi se potom odvezao do autoceste gdje je počinio samoubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
POTVRDILA OBITELJ

Pronađena je 27-godišnjakinja iz Imotskog koja je nestala u nedjelju u Zagrebu

Više s weba