PORAST OBOLJELIH

Korona nije prošlost: Stiže jesen, očekuje se veća cirkulacija virusa. HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Cijepljenje za navedene skupine počinje danas, 18. rujna te se svi zainteresirani mogu obratiti nadležnim zavodima za javno zdravstvo radi dogovora vremena i mjesta cijepljenja. Od početka studenog mogu se cijepiti sve ostale osobe koje za to izraze želju

18.9.2023. u 16:26/ Danas.hr

U zadnjih tjedan dana u Hrvatskoj je zabilježeno 237 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je od posljedica zaraze preminulo 14 osoba. Trenutno je aktivno 373 slučajeva dok se u samoizolaciji nalazi 65 osoba, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od kraja kolovoza je u Hrvatskoj, ali i ostatku Europske Unije, zabilježen porast broja oboljelih. A budući da se bliži jesen, očekuje se veća cirkulacija virusa što bi za starije osobe i osobe s kroničnim bolestima predstavlja rizik.

Stoga su iz HZJZ-a objavili privremene preporuke za cijepljenje ove jeseni.

Cijepljenje ili docjepljivanje jednom dozom varijantnog cjepiva (bez obzira jesu li osobe ranije cijepljene ili su preboljele COVID-19) preporučuje se osobama s navršenih 65 godina ili više, korisnicima i djelatnicima domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika.

Image
KRIŽINE

Splitska bolnica ukinula ograničenje posjeta zbog pojave koronavirusa

Image
KRIŽINE

Splitska bolnica ukinula ograničenje posjeta zbog pojave koronavirusa

Posebno se preporučuje osobama s kroničnim oboljenjima poput oboljenja srca i pluća te djeci s oštećenom plućnom funkcijom.

Bilo bi dobro da se cijepe i odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma, jetre, bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjima imunološkog sustava, uključujući i HIV infekciju.

Naposljetku, cijepljenje je preporučljivo zdravstvenim djelatnicima i osoblju u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima kao što su hematološki i onkološki odjeli te hitnim bolničkim prijemima.

Cijepljenje počinje danas, 18. rujna te se svi zainteresirani mogu obratiti nadležnim zavodima za javno zdravstvo radi dogovora vremena i mjesta cijepljenja.

Za korisnike i djelatnike domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika predviđeno je da se cijepljenje organizira u tim ustanovama.

Od početka studenog mogu se cijepiti sve ostale osobe koje ne pripadaju ranije navedenim kategorijama ako za to izraze želju, zaključili su iz HZJZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Markotić za RTL Danas: 'Korona je tu, nikad nije otišla, ali...'

Upravo se čita

Image
POBUNA U REALU

'Svaka čast Luki, ali ne stavljajte me s njim u isti koš'

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
KOMENTARI NA GOVOR

Studentica iz Zagorja na Redditu: 'Lik mi je rekao da govorim normalno jer mu se gadi moj naglasak'

Više s weba