OGLAS

afera index

Korupcija na Ekonomskom fakultetu djelomično pala u zastaru: 'Iznimno opsežan predmet'

Image
Foto: Shutterstock

'S obzirom na to da je od počinjenja djela prošlo više od 12 godina, utvrđeno da je u odnosu na ta djela nastupila zastara...'

14.6.2022. u 18:36/ Hina

Dio optužbi o korupciji na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu otišao je u zastaru, zaključio je Vrhovni sud koji je, odlučujući o žalbama, istovremeno djelomično ukinuo dio osuđujuće presude za kupoprodaju ispita iz 2017. u jednom od krakova tzv. afere Index i naložio još jedno suđenje.

Presudom od prije pet godina, u ponovljenom postupku, 11 od 17 optuženika proglašeno je krivima, a na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeni su jedino navodni glavni posrednik Milan Ćevid i profesor Jadranko Grgona.


Dio presude pao zbog nezakonitih dokaza

U javnosti najpoznatija bivša predsjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i sveučilišna profesorica Deša Mlikotin-Tomić zbog zlouporabe položaja i primanja mita osuđena je na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju može zamijeniti radom za opće dobro. Ostali osuđenici dobili su uvjetne kazne od četiri mjeseca do godine i dva mjeseca, a šestero je oslobođeno krivnje.

Image
Traže novi raspored kolokvija

Student završio na policiji zbog peticije? 'Tko će biti kriv kad Ekonomski fakultet postane novo žarište?'

Image
Traže novi raspored kolokvija

Student završio na policiji zbog peticije? 'Tko će biti kriv kad Ekonomski fakultet postane novo žarište?'

Odlučujući o žalbama na presudu iz 2017. Vrhovni sud je zaključio da dio presude Ćevidu, Gorgoni, Mlikotin Tomić, Julijani Ljubić, Ani Mužić, Tihomiru Vraneševiću i Danijelu Malariću treba ukinuti jer se temelji na nezakonitim dokazima. Navode da su tajno snimani telefonski razgovori, praćenje i istražni nadzor provedeni temeljem sudskog naloga koji "ne zadovoljava standarde postavljene za dopuštenost miješanja države u temeljna prava i slobode pojedinca".

"Dokazi pribavljeni na temelju tako manjkavog obrazloženja suca istrage stoga su rezultat povrede prava na privatnost. Zato su ispunjene pretpostavke za utvrđenje da su tako prikupljeni dokazi nezakoniti dokazi. Drugim riječima rezultati mjera provedenih na temelju ovakvih naloga su nezakoniti", zaključio je Vrhovni sud.

Ističu da zagrebački Županijski sud za taj dio optužnice treba iznova provesti raspravu te odlučiti o izdvajanju nezakonitih dokaza. Potom treba iznova ocijeniti jesu li optuženici počinili kaznena djela za koja se terete, odnosno donijeti novu, na zakonu zasnovanu presudu koju će valjano obrazložiti.

Zastara nakon 12 godina

U odnosu na preostali dio osuđujuće presude kao i na dio oslobađajuće presude Vrhovni sud je zaključio da je nastupila zastara kaznenog progona.


Pojašnjavaju da je riječ o nedjelima iz 2008. te da za neka zastara nastupa nakon šest, a druga deset godina od počinjenja. Ako je prije nastupa zastare donesena prvostupanjska presuda, onda se zastara kaznenog progona produljuje za dvije godine.

Ovaj postupak je trajao dugo jer je riječ o iznimno opsežnom predmetu u kojem je već bila donesena prvostupanjska presuda koja je u žalbenom postupku ukinuta. Sada je, a s obzirom na to da je od počinjenja djela prošlo više od 12 godina, utvrđeno da je u odnosu na ta djela nastupila zastara pa je optužbu trebalo odbiti po službenoj dužnosti, obrazložio je Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje u slučaju u medijima znanom i kao Indeks 3 počelo je krajem listopada 2013., nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu nepravomoćnu presudu.

Riječ je o jedinom kraku afere zbog kupoprodaje ispita na Ekonomskom fakultetu, dok su se drugi slučajevi odnosili na korupciju na Fakultetu prometnih znanosti.


Upravo se čita

Image
BRAVO

Kraljice šoka srušile Crnu Goru na otvaranju drugog kruga i uzele bitne bodove

Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
Love island Australija
default_cta
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast
default_cta
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
'DOSJE JARAK'

Najveća bol koju roditelj može iskusiti: Ljerki je mezimica izdahnula na rukama, bol je preživjela uz Zvonka


Više s weba