kupnja aviona

Kotromanović u RTL-u Danas: 'Moj odabir bi bio F16. No sretan sam da je postupak bio fer, prošli put je bilo ...

28.5.2021. u 18:48/ RTL Danas

Bivši ministar obrane zadovoljan je što smo okončali jedan dugotrajni postupak

Ante Kotromanović, bivši ministar obrane u Vladi Zorana Milanovića, gostovao je u RTL Danas kako bi prokomentirao nabavku francuskih aviona. 

''Rekao bi da sam sretan i zadovoljan zato što smo napokon okončali jedan dugotrajni postupak na jedan fer, korektan, transparentan način gdje se kompletan vojno-civilni vrh ujedinio oko te odluke, uključujući predsjednika države i premijera. Za razliku od prošlog postupka koji je bio nakaradan, pa smo vidjeli da to baš nije išlo'', komentirao je Kotromanović.

Bivši ministar obrane rekao je kako je premijer očito shvatio da nešto mora učiniti sam, pa je postupak prebacio u Vladu. Prema njegovu mišljenju sad imamo jedno vrhunsko borbeno zrakoplovstvo koje će nam slučiti idućih tridesetak godina. 

Image
Rafale F3-R

12 borbenih aviona… Evo što je Hrvatska od Francuske kupila za neponovljivu cijenu od 999 milijuna eura

Image
Rafale F3-R

12 borbenih aviona… Evo što je Hrvatska od Francuske kupila za neponovljivu cijenu od 999 milijuna eura

''Oba aviona su sjajna. Teško je birati između dva dobra aviona. Znamo karakteristike oba. Da sam ja ministar obrane, to je teško pitanje, ali ja bi se odlučio za F16. Ja sam imao jako dobre odnose s ministarstvom obrane SAD-a dok sam bio ministar obrane. Primili smo pomoć od nekoliko stotina milijuna dolara samo za vrijeme mog mandata, a da ne govorimo o potpori američke države zadnjih 30 godina'', rekao je Kotromanović.

''Reći ću vam primjer, kad smo radili mimohod prije 5 godina, Francuzi su bili jedini koje smo pozvali, koja nije dala ni svog zastupnika. Tako da ja sam više ljubitelj američke vanjske politike'', rekao je Kotromanović.

Ovaj avion bit će skuplji za održavanje nego svi koje smo dosad imali, potvrdio je Kotromanović. No riječ je o velikom tehnološkom iskoraku za oružane snage i najvažnije je pripremiti osoblje. 

''Da izaberemo mlade ljude, da ih primimo u oružane snage i da ih osposobimo za dnevno-operativno održavanje koje će biti vrlo zahtjevno. To je suvremena tehnologija, mi nemamo iskustva s tim. To je ključno, da se u iduće 3 godine zbilja dobro pripremimo'', napomenuo je Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pričao je o primjeru Iraka u kojem su avioni bili u funkciji dok su Amerikanci bili tamo, no iranske snage se nisu dovoljno pripremile. Ne vjeruje da će odabir francuskih aviona utjecati na hrvatsko-američke odnose. 

''Treba gledati kako i dalje održavati te vrlo dobre i uske veze sa SAD-om'', kazao je Kotromanović.

''Bili smo i prije ove akcije najbolji u regiji, definitivno. Ali svakako akvizicijom novih aviona sigurno postajemo u regiji najjača zračna sila. Srpski MIG-ovi ne mogu parirati. To je nova tehnologija i novi radari. Ne samo u odnosu na srpske MIG-ove, nego i mađarske i tu smo dominantni. U HRZ-u moraju biti zadovoljni dolaskom nove borbene eskadrile'', rekao je Kotromanović.

Zadovoljan je kako se vojska napredovala u zadnjih 30 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PITALI SMO VAS

Ima li Tomašević podršku građana? Čak 58 posto vas kaže da je bolji i od pokojnog Bandića

''Izrasli smo u malu, vrijednu vojsku. U malu silu. Velika smo iskustva vukli iz Domovinskog rata i raznih misija gdje smo bili. Moramo  imati na umu da smo mi mlada vojska. Moramo biti strpljivi i ulagati u oružane snage. Izgleda velika cifra, ali moramo biti gospodari naše sudbine'', izjavio je bivši ministar obrane. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
dan grada zagreba

Pogledajte procesiju Majke Božje od Kamenitih vrata. Znate li njezinu legendu?

Više s weba