Nova pravila

Kreće porezni nadzor prikrivenoga rada, očekuju se milijunske uplate poreza i doprinosa

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iz cijelog niza vrijedno je istaknuti da se prema stajalištu Hrvatske obrtničke komore može čak govoriti o novom izvorištu pravne nesigurnosti

2.1.2020. u 9:04/ Vijesti.hr

Na temelju zadnje novele Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu 1. siječnja, u postupcima poreznog nadzora utvrđivat će se koji su paušalni obrtnici u poziciji da ih smatraju prikrivenim zaposlenicima, zbog čega se očekuju moguće i milijunske uplate poreza i doprinosa, piše Poslovni.hr.

VEZANE VIJESTI:

Za to će poslužiti tri propisana kriterija, ukupno čak 18 elemenata. No, svih 18 ne moraju biti ispunjeni, te se i dodatno poreznoj administraciji pruža mogućnost da obilježja nesamostalnog rada dokazuju i prema drugim kriterijima. 

Novi okvir - kako je definiran javnosti kroz e-savjetovanje predstavljenim Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak, propis je iz nadležnosti Ministarstva financija, s primjenom koja slijedi na predviđeni način, bez ijedne intervencije temeljem sugestija iz poslovne zajednice, od strane poslovnih i stručnih asocijacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je upravo u tom dijelu izazvao najviše komentara i prijedloga da se dodatno objektiviziraju nova pravila tijekom javne rasprave, intervencije u propis na tom tragu se ne očekuju jer nijedan prijedlog nije prihvaćen. Iz cijelog niza vrijedno je istaknuti da se prema stajalištu Hrvatske obrtničke komore može čak govoriti o novom izvorištu pravne nesigurnosti.

Kako pojašnjavaju, uzrok toga su nejasnoće i praznine koje će zahtijevati daljnja tumačenja, čime se utvrđivanje postojanja obilježja nesamostalnosti prepušta subjektivnoj ocjeni osobe u nadzoru, uz stvaranje pravne nesigurnosti, jer neće biti moguće unaprijed znati je li neko postupanje zakonito ili nije.

Upravo se čita

Image
preblage kazne?

Tristo poginulih u prometu, 120 oduzetih auta: Trebamo li postrožiti kazne za kršenje prometnih pravila?

Nije usvojen ni prijedlog da se primjena odgodi kao ni stajalište Udruženja računovođa HGK, gdje smatraju da elementi kriterija za utvrđivanje obilježja nesamostalnog rada nisu dovoljno definirani te dodaju pitanja: "Koja djelatnost i koliko dugo je u redu?; Kakav plan poslovanja i u kojem obliku?; Koji broj poslovnih partnera je prihvatljiv?", jer sve se može tumačiti na puno načina i ovisi tko vrši nadzor.

Stoga su i oni predlagali jasno definiranje ovih članaka te odgodu primjene dok se ne definira: smatraju da postoji velika mogućnost različitog tumačenja u nadzoru.  Kad je riječ o kriterijima, to su kontrola ponašanja, financijska kontrola i odnos stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrola ponašanja obuhvaća činjenice koje pokazuju ima li poslodavac pravo usmjeriti i kontrolirati što posloprimac radi i kako obavlja posao, kroz upute, obuku ili druga sredstva. Financijska kontrola obuhvaća činjenice koje pokazuju ima li poslodavac pravo usmjeriti ili kontrolirati financijske i poslovne aspekte posloprimčevog rada. Odnos stranaka obuhvaća činjenice koje pokazuju vrstu odnosa među strankama, kako piše Poslovni.hr.

Više s weba

Pročitajte još

Image
nisu zadovoljni

Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile ulazak RH u Schengen. Jedna stvar im smeta

Više s weba