najgori dan epidemije

Krunoslav Capak za RTL Danas: Đikićeve procjene o 1500 mrtvih do kraja mjesece su pretjerane. Brzo testiranje...

5.11.2020. u 19:00/ Leona Šiljeg

Lockdown je strahovito skup, rečeno je da nas je on na proljeće koštao 22 milijarde kuna, što je jako puno. Ovo testiranje ne košta toliko

Bližimo se kraju drugog tjedna od proglašenja mjera na nacionalnoj razini. Što je pred nama, otkriva u razgovoru s glavnim hrvatskim epidemiologom Krunoslavom Capakom, RTL-ova reporterka Leona Šiljeg.

Još jedan rekord, šest liječničkih udruga traži stroge epidemiološke mjere. Hoće li ih biti?

Tu situaciju treba pažljivo razmotriti, tek deveti dan od mjera. Što se tiče brojki i trendova zadnjih tjedana imamo blago silazni trend, danas je taj rast, ali on je tri posto povećanja u odnosu na prošlotjednu brojku.

Postoji čitav spektar mjera koje se još mogu upotrijebiti, a odnose se na ograničenje okupljanja na mjestima i ograničenje radnog vremena objekata gdje se ljudi okupljaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove horizontalne mjere koje je donio Stožer ne zabranjuju lokalnim stožerima da donesu strože mjere. Kao što vidite i Varaždin je donio strože mjere koje nacionalni stožer odobrio.

Što se tiče horizontalnih mjera mi pratimo i razmatramo situaciju kroz neko kraće vrijeme i vidjet ćemo treba li ih pojačati. Ono što je zabrinjavajuće je porast broja hospitaliziranih i onih koji su na respiratoru, ali imamo čitav niz elemenata koje trebamo ocijeniti.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO ZA DANAS.HR

Sammir otkrio za koga će navijati u ogledu Hrvatske i Brazila: 'Svjesni su svoje kvalitete'

Što se tiče kolega oni zatražili za sutra sastanak, i treba prodiskutirati o njihovim prijedlozima. 

Oni konkretno traže bez svadbi, misa i ostalih proslava bar dva tjedna – li to opcija?
O tome nismo razgovrali, ja tek sada čuo da je to od njih danas izrečeno, treba vidjeti  koje mjere i mogu li biti učinkovite. Pojedinačne brojke ne govore puno, treba vidjeti trend, a primjerice grad Zagreb zadnjih dana ima blagi silazni trend što dobar pokazatelj. 
Mi smo u crvenom kao i čitava Europa, treba procijeniti koje su mjere učinkovite, a koje donose više štete nego koristi u svakom pogledu. 
Procjenjuju da će do kraja mjeseca u bolnicama biti 3.000 pacijenata, znanstvenik Ivan Đikić kaže 1500 mrtvih do kraja mjeseca - imate li vi takve procjene?
Ja mislim da je ta brojka pretjerana, da do te brojke neće doći, ali apsolutno pratimo situaciju i pripremamo se za takve scenarije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenulo se s brzim testovima, koliko ih je napravljeno?

Za sada HZZJZ i Infektivna klinike koriste te testove i neke bolnice za brzinsku trijažu, Do sada između 600 i 700 testova napravljeno. 

Što mislite o brzom testiranju nacije kao što je učinila Slovačka?

Postoji opcija da se to napravi, pratimo situaciju u Slovačkoj, ne možemo procijeniti je li to korisno i je li opravdava troškove. Za to su potrebni i veliki ljudski resursi osim testova. Koristi od toga ćemo vidjeti kada kolege iz Slovačke pokažu rezultate, tada će Hrvatska razmotriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije li to jeftinije od lockdowna?

On je strahovito skup, rečeno je da nas je on na proljeće koštao 22 milijarde kuna, što je jako puno. Ovo testiranje ne košta toliko, oko 150 000 eura u obzir samo cijena testova, a koliko košta ljudstvo to je sada teško za procijeniti.

Što je sa školama, jesu li i dalje sigurne? 

Raste broj škola koje prelaze na online nastavu, Ali broj nije dramatičan, i za djecu je dobro da idu u školu, a tako misli i Povjerenstvo da je za djecu to dobra odluka i da brojka nije blizu dramatičnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba