analiza lidera

Kvadrat stoji više od 2000 eura, a u Zagrebu prazno 50.000 stanova. Vrijede gotovo 8 milijardi eura

Image
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Do brojke praznih stanova došli uz pomoć HEP-ovih podataka o broju stanova koji imaju godišnju potrošnju električne energije manje od 500 kWh

9.3.2023. u 12:01/ Danas.hr

Prema podatacima Državnog zavoda za statistiku i HEP-a o potrošnji elektične energije Lider je donio analizu prema kojoj je oko 50.000 stanova u Zagrebu je prazno.

U Zagrebu prema popisu stanovništa 2021. godine živi od 300 tisuća kućanstava, dok broj stambenih jedinica iznosi čak 393 tisuće.

Naravno tih 90 tisuća stanova vjerojatno nije prazno uzimajući u obzir, da ih se dio iznajmljuje u turističke svrhe kroz dnevni najam, a dio iznajmljuju studenti i svi oni koji kao mjesto prebivališta navode drugi gradove.

Time je zbog neprijavljenih podstanara, radi neplaćanja poreza, teško je doći do stvarne brojke o iznajmljenim nekretninama i time do stvarne brojke onih stanova koji su prazni ili se tek povremeno koriste.

Image
NEMOGUĆA MISIJA

Cijene stanova u Zagrebu idu u nebo. Ipak, ima onih koji mogu biti zadovoljni s time...

Image
NEMOGUĆA MISIJA

Cijene stanova u Zagrebu idu u nebo. Ipak, ima onih koji mogu biti zadovoljni s time...

Lider je stoga do okvirne brojke praznih stanova došao uz pomoć HEP-ovih podataka o broju stanova koji imaju godišnju potrošnju električne energije manje od 500 kWh. Važno je naglasiti da prosječno kućanstvo potroši 3500 kWh.

"Iz kategorije kućanstvo 47.567 njih ima potrošnju manju od 500 kWh godišnje", rekli su iz HEP-a.

No, brojevi se ne poklapaju. Prema HEP-u u Zagrebu je priključeno 402 tisuće obračunskih mjesta što je 10 tisuća više od podataka prikupljenih pri zadnjem brojenju stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog manjka stvarnih podataka i nepodudarne statistike nije moguće jednostavno doći do točne brojke praznih stanova.

Na temelju godišnje potrošnje elektične energije može se zaključiti da se u Zagrebu nalazi oko 50 tisuća praznih stanova.

Uzmemo li tu brojku i prosječnu veličinu zagrebačkog stana od 70 kvadrata i cijenu kvadrata od 2100 eura, u Zagrebu je praznih stanova u vrijednosti od 7,35 milijardi eura.

Više s weba

Pročitajte još

Image
show među zastupnicima

Bauk u Saboru pustio Juru Stublića i dao podršku Grmoji

Više s weba