NA TRGU SV. MARKA

Liječnici danas izlaze na veliki prosvjed. Ministar Beroš ih ne sluša, hoće li Plenković?

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Prosvjednici od premijera i Vlade traže žurno izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto

18.3.2023. u 8:22/ Danas.hr/Hina

Liječnici danas idu na prosvjed. Pod geslom "SOS za zdravstvo", pet krovnih liječničkih udruga okupit će se na Trgu dr. Franje Tuđmana u 10:45 sati i krenuti prema Trgu sv. Marka na kojem žele iskazati nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu.

Pred zgradu Vlade trebali bi stići u 11:30 sati, a sam prosvjed započinje u 12:05 sati.

Prosvjed organiziraju Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika nakon ankete koja je pokazala veliko nezadovoljstvo liječnika u javnom zdravstvu, pa i spremnost na štrajk.

O svemu tome jučer je za Danas govorila i Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a. Objasnila je što sve traže da bude drugačije, a jednom rečenicom opisala je stanje između Ministarstva zdravstva i liječnika.

"Beroš godinama nije pokazao niti malo dobre volje", poručila je.

Nezadovoljni su jer Ministarstvo zdravstva nije ispunilo njihove zahtjeve te ne rješava nagomilane probleme u sustavu.

Image
najava prosvjeda liječnika

'Nedostaje nam 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara, na pretrage se čeka i 600 dana'

Image
najava prosvjeda liječnika

'Nedostaje nam 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara, na pretrage se čeka i 600 dana'

Najavljuju dosad najveći liječnički prosvjed i očekuju odaziv iz svih dijelova zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosvjed nije uperen protiv nikoga, već je to prosvjed za bolje uvjete liječnika, za bolji zdravstveni sustav i u konačnosti za pacijente. Pozivamo dužnosnike političkih stranaka da sutra ne dođu na Markov trg kako se prosvjed ne bi politizirao", rekao je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

Prosvjednici od premijera i Vlade traže žurno izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto.

Navode da svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, u više od 50 općina nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, a zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara. Svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina, a pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana.

Beroš: 'Mnogi građani smatraju da liječnici žive jako dobro'

Prosvjed se održava samo dan nakon što su u Saboru doneseni ključni zdravstveni zakoni koji će, po najavama ministra Vilija Beroša, pokrenuti strukturnu reformu sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
ISMIJAO JE I POLICAJAC...

Za Direkt govori djevojka koju je zaštitar nasilno izbacio iz kluba. Policija reagirala nakon našeg upita

Smatraju da su njihovi zahtjevi premašili razinu resornog ministarstva, pa će ih uputiti izravno premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj vladi. Beroš je proteklih dana više puta ponovio da je prosvjed legitiman, ali nije put za rješavanje problema.

Rekao je da liječnici prosvjeduju za svoja materijalna prava iako, po mišljenju mnogih građana, "žive jako dobro”, da su im primanja povećana za 43 posto od 2016. godine, a više od 2000 liječnika ima veću plaću od premijera.

Dodao je kako ne negira da postoje problemi u sustavu, ali o njima, kaže, treba razgovarati. "No, za dogovor je potrebna dobra volja, a ne razgovor s figom u džepu, potrebno je ponuditi održiva rješenja", poručio je upozorivši na iskreni manjak želje i volje da se stvari riješe pregovorima i razgovorom.

Više s weba

Pročitajte još

Image
vlada donijela uredbu

Od sutra su jeftinije sve vrste goriva: Ovo su nove cijene

Više s weba