još problema hrvatskog zdravstva

Liječnici i pacijenti diljem Hrvatske bijesni: Sanitarni čvorovi oronuli, puni vlage, vape za obnovom...

16.8.2022. u 21:30/ Leona Šiljeg

Ovakvi prizori ostat će još neko vrijeme

Tisuću eura za sušilo za ruke ili WC četka za 100 eura, koji su predloženi u obnovi sanitarnih čvorova Ministarstva zdravstva, razbjesnili su liječnike i pacijente diljem Hrvatske, pa na društvenim mrežama danima dijele fotografije iz bolnica - dok one vape za obnovom.

Oronula vrata i vlaga na zidovima. Tako izgleda toalet za osoblje KBC-a Sestre milosrdnice. Zgrada je iz 18. stoljeća i na vratima jasno stoji da imaju problema s vlagom.

"Imate onih, kako sam vam pokazala, koji se uopće nisu obnovili. Uvijek dajemo neki prioritet da gore na zavodu, gdje nam leže najteži bolesnici, da svi ti toaleti zaista budu obnovljeni", kazuje Snježana Krpeta, posebna savjetnica ministra zdravstva za djelatnost sestrinstva.

Image
'kao postapokalipsa'

Ovo je pravo lice WC-a u zdravstvu. 'Cijeli MIZ, HZZO i uprave svih zdravstvenih ustanova treba otpustiti'

Image
'kao postapokalipsa'

Ovo je pravo lice WC-a u zdravstvu. 'Cijeli MIZ, HZZO i uprave svih zdravstvenih ustanova treba otpustiti'

Nakon vijesti da će Ministarstvo zdravstva obnavljati osam toaleta za više od dva milijuna kuna - liječnici i pacijenti na društvenim mrežama dijele fotografije iz svih bolnica. U šali su stavili da je s lijeve strane Černobil, a desno Opća bolnica u Bjelovaru - da ne bude zabune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Županijskoj bolnici u Čakovcu ima onih koji nisu renovirani, ali čekaju svoj red. U tijeku je energetska obnova i rekonstrukcija, pa će i sanitarni čvorovi biti novi. U istoj bolnici ima i onih s kojima se mogu pohvaliti.

"Zahoda koji su u derutnom stanju koji su u ŽB Čakovec – nema. Ima onih koji su u nešto lošijem stanju, ali su u potpunosti funkcionalni. Svaki neki nedostatak koji nastane trenutno ili se neočekivano dogodi biva popravljen i biva zamijenjen", govori Danko Blažeka, zamjenik ravnatelja Županijske bolnice Čakovec.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Iz Koalicije udruga u zdravstvu kažu - treba obnoviti i WC-e u Ministarstvu, ali po realnoj cijeni.

"Problem je generalno sa zdravstvenim ustanovama da nisu obnavljane i da se u njih ne ulaže. Imali smo zapravo neke primjedbe pacijenata na stanje u bolnicama, neke stvari sam vidio i osobno", kaže Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U domu zdravlja u Novom Zagrebu prozori su još iz 80-ih, slijedi obnova. Danas je sanirana i cijev koja je pukla, a kad se pogledaju toaleti - ima ih iz nekog prošlog vremena, ali i tek obnovljenih.

"Teško je reći koliko bi to koštalo. Mi imamo preko nekoliko stotina wc-a na 64 lokacije. Tu su i veliki domovi zdravlja: Runjaninova, Siget, Martićeva, Mi nastojimo krpati koliko možemo. Naš budžet za to je 2 milijuna i 200 000 kuna svake godine", kaže zamjenik ravnatelja Doma zdravlja Zagreb - Centar, Dragan Makar.

Isto koliko i ministarstvu za 8. Ovakvi prizori ostat će još neko vrijeme. Javna nabava nije završena, pa građevinski radovi još nisu ni počeli. Projekt saniranja je još iz 2017-e godine, samo se na raspisane natječaje nitko nije javio.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Petrov nije siguran da će u Vladu s Plenkovićem koji tvrdi: 'Sve ide dobro'

Više s weba