OGLAS

JOŠ DUŽE LISTE ČEKANJA?

Liječnici najavljuju: Radit ćemo po normama. 'Medicnska sestra bi se, umjesto 80, trebala javiti 13 puta na telefon'

19.7.2022. u 21:15/ Zorana Čičak Kulić

Čekaju reakciju ministra jer od uvođenje reda u sustav pred kolapsom nema, poručuju, hitnijeg slučaja


Oko 20 minuta za svakog pacijenta tako propisuju norme. Liječnici obiteljske medicine tako u jednom danu pregledali bi 50 posto pacijenata manje.

"Po tom normativu ispada da bi se moja medicinska sestra trebala samo 13 puta javiti na telefon, a to je inače u prosjeku 80 do 90 puta. Ako se striktno budemo toga držali obradit ćemo vrlo malo pacijenata i to će značiti liste čekanja i kod liječnika obiteljske medicine", kaže Mirela Marković, liječnica obiteljske medicine.


Najmanje 40 prekovremenih sati svakog mjeseca odradi ova liječnica. Da nije tako pacijente ne bi imao tko pregledati.

"Propisanu godišnju zakonsku normu od 180 prekovremenih sati ja odradim u 3 i pol mjeseca. Svi mi koji kad odradimo toliko sati bi mogli reći sad je dosta nećemo više raditi. To bi onda značilo apsolutnu katastrofu jer sustav kakav god on bio počiva na našem enormnom prekovremenom radu", kaže Đana Vanjak Bielen, specijalistica opće i abdominalne kirurgije.

Budu li radili isključivo po propisanim normama liste čekanja u bolnicama, kaže mogle bi postati još dulje.

Trenutačno je broj otvorenih neotkazanih narudžbi veći od milijun i 200 tisuća, a prosječno vrijeme čekanja je 172 dana. Za magnetsku rezonancu mozga vrijeme čekanja je 8 i pol mjeseci, a za ultrazvuk srca više od 7 mjeseci.

Liječnici traže donošenje zakona o radnopravnom statusu i sindikalnu reprezentativnosti. Traže ujednačavanje koeficijenata i povećanje plaće za specijalizante. Upozoravaju sve više liječnika napušta Hrvatsku.


"Više od polovine specijalizanata već sada detaljno pretražuju mogućnost odlaska u inozemstvo i rada izvan Hrvatske. BLIC U proteklih 9 godina 1032 kolega je otišlo raditi izvan Hrvatske. To je 115 liječnika godišnje. Što to znači to je ukupan broj liječnika u jednoj manjoj županijskoj bolnici", kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Čekaju reakciju ministra jer od uvođenje reda u sustav pred kolapsom nema, poručuju, hitnijeg slučaja.

U klinču
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
default_cta
Love island Australija
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠTO NA BRDU SMRDI?

Stručnjakinja o Jakuševcu: 'Da radim u Čistoći ne bih se još kamionom penjala na odgalište. Ekoterorizam? I to je moguće'


Više s weba