VLADA NESTAŠICA

HALMED: 'Lijeka za dijabetes tipa 2 neće biti i dulje od očekivanog.' Za sve kriv trend mršavljenja?

Image
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Iako je nositelj odobrenja za lijek prijavio da ga će nestašice biti do 3. ožujka, to su pomaknuli i produljili do 18. ožujka. Do nestašice je došlo zbog globalnog povećanja potražnje, navode iz HALMED-a te da će se nestašica nastaviti

6.3.2023. u 14:13/ Leona Šiljeg

Nakon što smo objavili da u ljekarnama nedostaje lijek Ozempic koji se koristi za liječenje šećerne bolesti tipa 2, no postao je popularan i za skidanje viška kilograma, iz HALMED-a su potvrdili da je prijavljena nestašica iz komercijalnih razloga.

"Za Ozempic 1 mg otopinu za injekciju u napunjenoj brizgalici inicijalno je nositelj odobrenja prijavio očekivano trajanje nestašice do 3. ožujka 2023. godine. Međutim, prema posljednjim zaprimljenim informacijama nestašica se produljuje do 18. ožujka. Ozempic 0,5 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici: očekivano trajanje nestašice do 15. ožujka 2023. godine. Ozempic 0,25 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici: očekivano trajanje nestašice do 18. ožujka 2023. godine", naveli su iz HALMED-a.

Nastavljaju da je do nestašice lijeka došlo je zbog globalnog porasta potražnje.

"Koja je dijelom uzrokovana primjenom lijeka izvan odobrenih indikacija ovog lijeka, što je utjecalo i na opskrbu tržišta u Hrvatskoj. Nestašica lijeka prati se na razini EU te se poduzimaju mjere za njeno ublažavanje. Zato će se nastaviti povećavati proizvodnja predmetnog lijeka kako bi se zadovoljile potrebe. Međutim, očekuje se da će se, nažalost, povremene poteškoće u opskrbi predmetnim lijekom na razini EU-a nastaviti tijekom 2023. godine", ističu iz HALMED-a.

Nastavljaju da su u Hrvatskoj dostupni drugi lijekovi namijenjeni liječenju šećerne bolesti tipa 2, uključujući lijek Rybelsus, koji sadrži istu djelatnu tvar (semaglutid) te se koristi za iste indikacije kao i lijek Ozempic.

Image
bizaran trend

Mnogi žele smršaviti pomoću lijeka za dijabetes pa su pacijenti ostali bez terapije: 'Nove doze tek krajem ožujka'

Image
bizaran trend

Mnogi žele smršaviti pomoću lijeka za dijabetes pa su pacijenti ostali bez terapije: 'Nove doze tek krajem ožujka'

"Napominjemo da se navedena dva lijeka razlikuju prema putu i učestalosti primjene - lijek Rybelsus ima farmaceutski oblik tableta te se primjenjuje svakodnevno, dok se lijek Ozempic primjenjuje potkožnom (supkutanom) injekcijom jednom tjedno", ističu iz HALMED-a.

Osim ovog, nisu zabilježene druge nestašice lijekova u skupini lijekova za liječenje šećerne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upućujemo pacijente da se za sve potrebne informacije o izboru i primjeni odgovarajućeg lijeka obrate svome liječniku specijalistu koji ima potpuni uvid u cjelokupno zdravstveno stanje i medicinsku dokumentaciju te može odrediti odgovarajuću zamjensku terapiju", savjetuju pacijente.

Pitali smo i kolika je bila potrošnja lijeka Ozempic te je li i koliko porasla. Kažu, podatke za 2022. tek prikupljaju i objavit će ih u rujnu ove godine. Posljednje podatke koje imaju su iz 2021.

"Semaglutid u 2021. godini ima potrošnju od 0,04 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika po danu (DDD/TSD) i čini 1,6 % potrošnje od analoga glukagonu sličnog peptida1 (GLP-1) i 0,07 % potrošnje od svih oralnih antidijabetika. Financijski izraženo, semaglutid u 2021. godini ima potrošnju od 34,99 milijuna kuna i čini 40,48 % potrošnje analoga glukagonu sličnog peptida1 (GLP-1) i 11,26 % potrošnje od svih oralnih antidijabetika. Semaglutid je relativno novi lijek na našem tržištu, polako se probija prema većem udjelu u potrošnji. Potrošnja u DDD/TSD nije razmjerna, odnosno relativno je niska prema ukupnoj potrošnji oralnih antidijabetika s potrošnjom u kunama. Udio potrošnje u kunama izraženo u % je značajan, uzimajući u obzir odnos prema skupini GLP-1 i ukupnim oralnim antidijabeticima jer su ovo noviji, skuplji lijekovi", navode iz HALMED-a.

Podsjetimo, danas smo objavili da ovog lijeka nema u ljekarnama već duže vrijeme, a Jutarnji list donosi kako je za sve kriv trend mršavljenja kojim se koristi ovaj lijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
DRAMA NA AERODROMU

FOTO Pao mali sportski avion u Zračnoj luci Pula: Ima poginulih! Otkazani su svi letovi

Više s weba

Pročitajte još

Image
show među zastupnicima

Bauk u Saboru pustio Juru Stublića i dao podršku Grmoji

Više s weba