dva stoljeća pokušaja

Mađari na Klisu žele postaviti kip svete Margarete Ugarske, mještani na nogama: 'Znamo mi mađarske pretenzije...

1.2.2022. u 7:00/ Dragana Eterović

Ova inicijativa provlači se kroz dva desetljeća, a Klišani za nju nemaju previše razumijevanja

Mađari na Klisu žele postaviti kip svete Margarete Ugarske visok tri metra. Diglo je to na noge Klišane. Protiv su i kliški uskoci i konzervatori jer kažu: tom kipu ondje mjesto nije.

Tvrđava Klis branila se kroz stoljeća, a ovih dana kliški uskoci brane je od mađarske inicijative da se ondje postavi spomenik sv. Margareti Ugarskoj - ugarsko-hrvatskoj princezi i kćeri kralja Bele IV.

"Ja nemam problem s tim da bilo tko što traži, jesu to Talijani, Mađari, Turci, Srbi. Međutim stvar je u nama, svi imaju pravo tražiti, ali mi smo ti koji odlučuju što ćemo dati, a što nećemo dati", rekao je Andi Jankov, član Povijesne postrojbe Kliški uskoci.

Ova inicijativa provlači se kroz dva desetljeća, a Klišani za nju nemaju previše razumijevanja.

"Ako bi se načičkali s tim spomen pločama i spomenicima to bi bila jedna forma viva, jedna umjetnička nego povijesna destinacija tako da ja mislim ovo sve što se poduzima da je više jednog političkog značaja nego povijesnog i kulturološkog", smatra član Povijesne postrojbe Kliški uskoci, Ante Meštrović.

"Mi znamo zbog čega oni to tvrde, znamo veliko mađarske pretenzije i njihov nacionalizam. Oni stalno žele potvrdu svojim građanima i stanovnicima Mađarske dokle se do mora prostiralo Ugarsko kraljevstvo", rekao je Valter Firić, kroničar povijesti Klisa.

Iz Općine poručuju - nikakav spomenik nije u planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OK, problema ima, ali...

Zar od Splita i Dalmacije napraviti turističko zimovalište!? Zatekli smo Amerikance i nisu jedini. A to je tek početak

Image
OK, problema ima, ali...

Zar od Splita i Dalmacije napraviti turističko zimovalište!? Zatekli smo Amerikance i nisu jedini. A to je tek početak

"Što se tiče okolice tvrđave odlučuje isključivo općina Klis, a što se tiče same tvrđave odlučuje ministar državne imovine i ministar, kulture. A koliko je meni poznato, ni jedno ministarstvo nije dalo svoju suglasnost za postavljanje kipa", rekao je načelnik Općine Klis, Jakov Vetma.

Pokušali smo to provjeriti u Ministarstvu kulture, ali nisu nam odgovorili. Iako Mađari kao argument tvrde da je princeza Margareta rođena na Klisu, povijesni dokumenti to ne potvrđuju. No, konzervatori to u cijeloj priči smatraju nevažnim.

"Ona je jedna katolička svetica i u župnoj crkvi u Klisu može dobiti mjesto kao i drugi katolički sveci različitih nacija I rasa. U samom gradu, u tvrđavi gdje je pronađena Trpimirovića kapela, njoj nije mjesto", rekao je pročelnik Konzervatorskog odjela Split, Radoslav Bužančić.

Na tvrđavi inače nema kipova nijedne povijesne ličnosti, a spomenik svetici Margareti na Klisu ostat će, čini se, tek pusta mađarska želja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
srećom preživio

Muškarcu na bungee jumpingu puklo uže. 'Zatvorio sam oči u strahu, a onda sam se našao pod vodom'

Više s weba

Pročitajte još

Image
teška vijest

Jasmin Stavros potvrdio: 'Imam rak kostiju, stalno sam u bolnici. Loše se osjećam, bole me leđa'

Više s weba