OGLAS

RTL DOZNAJE

Maja Đerek zbog INA-e podnijela kaznenu prijavu protiv premijera i Vlade: 'Zaobišli su Zakon i interne akte'

17.9.2022. u 21:00/ Dajana Šošić

Zbog jedne navodno sporne smjene u dogovoru S MOL-om - premijeru i njegovim ministrima stigla je kaznena prijava


Zbog načina smjene operativnih direktora u INA-i prošle godine - Maja Đerek u ime udruge zviždača - USKOK- u je predala kaznenu prijavu protiv premijera i članova Vlade.

"Riječ je o smjeni 9 operativnih direktora koje je Vlada dogovorila direktno s MOL-om. To je zoom konferencija u kojoj član Nadzornog odbora INA-e i čovjek u visokom menadžmentu MOL-a, gospodin Sabo, dogovori da su smjene dogovorene direktno s Vladom RH. Zaobišli su Zakon o trgovačkim društvima i interne akte INA-e", kazala je Đerek.


Prema Zakonu o trgovačkim društvima i internim aktima INA-e postavljanje i smjena operativnih direktora -navodi - isključivo su u nadležnosti Uprave INA-e.

Image
'POSLANA IM JE PORUKA'

Ministar Filipović: 'Hrvatski članovi Uprave INA-e bit će razriješeni u srijedu'

Image
'POSLANA IM JE PORUKA'

Ministar Filipović: 'Hrvatski članovi Uprave INA-e bit će razriješeni u srijedu'

"Gospodin Škugor ne da nije bio među tih 9 direktora nego je napredovao i postao član Nadzornog odbora Plinare Istočne Slavonije. Sigurno će ići i druge kaznene prijave", kazala je Đerek.

A jučer su nakon skandala u INA-i vezano za plinsku aferu mađarski članovi uprave INA-e nakon šefa Uprave - dali ostavke unatoč tome što naglašavaju nisu ni na koji način upleteni u nezakonite radnje - dok se hrvatski predstavnici za svoje fotelje i dalje drže.

"Izbor članova Uprave je hrvatska diskrecija. U svakom trenutku vlada ili od nje ovlaštena osoba kao predstavniki vlasnika može reći da ti idu i dolaze novi. Ukoliko ne znam što nije na stvari, mađarski suvlasnik će na to pristati. Ti ljudi snosi odgovornost, dogodilo im se pod nosom nešto što im se nije smjelo dogoditi", kazao je predsjednik Zoran Milanović.

Da cijela uprava treba otići - premijer Andrej Plenković je poručio odmah nakon skandala u INA-i.


"Mi idemo na to da treba odgovarati cijela uprava u potpunosti", kazao je premijer.

Čula ga je mađarska strana uprave - ali ne i hrvatski članovi. Vjerojatno zbog izdašnih otpremnina na koje bi samostalnim odlaskom - izgubili pravo.

"Nije uobičajeno da u državnim poduzećima gdje političari postavljaju menadžere da oni imaju bilo kakve otpremnine. U slučaju gdje postoji mješovito vlasništvo između privatne korporacije kao što je MOL i Vlade, tu imamo dvojbi na koji način će se rješavati pitanje otpremnine", kazao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Ukoliko do sastanka Nadzornog odbora sami ne povuku poteze - u srijedu bi hrvatski članovi prema odluci Vlade trebali biti smijenjeni.


Upravo se čita

Image
BROJNA DOGAĐANJA

Od ljetne destinacije, sve više postajemo cjelogodišnji hit. Za blagdane se očekuje 600.000 noćenja turista

Love island Australija
Viola boje mora
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
default_cta
Stanje nacije
Igra moje sudbine
Život na vagi
Senke nad balkanom
Booba u kuhinji
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
još ne znaju što se dogodilo

Tomašević o urušenom Jakuševcu: 'Sanirat ćemo ga do kraja godine. Utvrdit ćemo što se dogodilo da se ne ponovi'


Više s weba