NAKON OSLOBOĐENJA

Malenica: 'Djeca imaju hrvatske dokumente i vraćaju se kao hrvatski državljani. To se ne može osporiti'

Image
Foto: Robert Anić/Pixsell

Vjeruje da ovoga puta, s obzirom na oslobađajuću presudu, prepreka neće biti kao zadnji put te da će slobodno moći napustiti Zambiju. 'Konzularna služba Ministarstva vanjskih i europskih poslova vodi o tome računa, vidjet ćemo u narednim danima', rekao je Malenica

1.6.2023. u 16:29/ Hina

Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je danas - sedam mjeseci od uhićenja - optužbi za trgovinu ljudima, odnosno sumnji u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Ministar Ivan Malenica u izjavi novinarima je istaknuo da je njegovo ministarstvo čitavo vrijeme nudilo međunarodnu pravnu pomoć zambijskim vlastima, no one nisu koristile tu mogućnost.

Izrazio je uvjerenje da će se u kratkom roku hrvatski državljani zajedno s djecom vratiti u Hrvatsku rekavši da nema točnu informaciju kada bi se trebali vratiti, no, da bi to trebalo biti "kada se ispune sve formalnosti i kada im se dokumenti vrate".

Image
POŠTOVALI SMO I USTAV

Vlada RH o Hrvatima iz Zambije: 'Od početka smo ih štitili. Djece se zajedno s njima vraćaju'

Image
POŠTOVALI SMO I USTAV

Vlada RH o Hrvatima iz Zambije: 'Od početka smo ih štitili. Djece se zajedno s njima vraćaju'

"Možda nije realno da bude danas, ali vjerujem u narednim danima", rekao je. Konzularna služba, kako kaže, vodi računa o putu iz Zambije u Hrvatsku i organizira prijevoz.

Vjeruje da ovoga puta, s obzirom na oslobađajuću presudu, prepreka neće biti kao zadnji put te da će slobodno moći napustiti Zambiju. "Konzularna služba Ministarstva vanjskih i europskih poslova vodi o tome računa, vidjet ćemo u narednim danima", dodao je.

Spremni smo uvesti dodatni mehanizam da se ojača pravna sigurnost u postupcima posvojenja

Vjeruje i da je tom oslobađajućom presudom definitivno završio postupak u Zambiji, a u Hrvatskoj, rekao je, neće prolaziti dodatne postupke.

"Što se tiče postupka u Hrvatskoj, njima je priznata je strana sudska odluka, djeca imaju hrvatske dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani i, što se tiče toga, ne može im se to osporavati", istaknuo je Malenica.

Osvrnuo se također na izmjene Zakona o privatnom pravu koje su danas prezentirane u Saboru, a odnose se na posvajanja iz trećih zemalja, istaknuvši da su kroz izmjene zakona komunicirali s Ministarstvom rada i Vrhovnim sudom i predvidjeli mehanizme kontrole kroz postupak legalizacije stranih sudskih odluka.

Vjeruje da će se kroz donošenje tog zakona urediti pitanje međunarodnog posvajanja, pogotovo iz trećih država koje nisu potpisnice Haaške konvencije, a vidjet će i hoće li uvesti dodatni mehanizam kontrole kroz međunarodnopravnu pomoć koju sudovi mogu koristiti, odnosno da sudovi provjeravaju sa sudovima drugih država autentičnost isprava.

"Hoćemo li to staviti kao odredbu, vidjet ćemo u narednim danima, ovisno kako će rasprava ići. Spremni smo razgovarati o tome da uvedemo dodatni mehanizam koji bi ojačao pravnu sigurnost u postupcima posvojenja", naglasio je Malenica.

Nakon presude Stanišiću i Simatoviću vidjet ćemo postoje je osnove za pokretanje tužbe za naknadu štete

Na novinarski upit vezano za presude Haškog suda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ministar je odgovorio da će u narednim danima analizirati i vidjeti postoje li osnove za pokretanje novih tužbenih zahtjeva za naknadu štete.

Izrazio je žaljenje što Simatović i Stanišić nisu presuđeni prije ožujka 1992. "kada su počinjeni najstrašniji zločini na području Hrvatske".

Upravo se čita

Image
SPIRALA NASILJA

U zadnja 24 sata prijavljeno je 18 slučaja nasilja u obitelji, a društvene mreže kipe od odvratnih komentara

"Ta presuda je bitna i važna, međutim, ima određenih elemenata s kojima nismo zadovoljni. No, zasigurno je potvrdila da su oni počinili teška kaznena djela s ciljem etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva na području Hrvatske i BiH", zaključio je Malenica.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
prinova kod Kostelića

Janica Kostelić rodila drugo dijete, brat Ivica ponosan!

Više s weba