polemike o zakonu

Mali iznajmljivači naći će se na udaru poskupljenja: Odvoz smeća plaćat će najmanje 800 kuna cijelu godinu

Image
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Prema nekim kalkulacijama mjesečni računi će, ovisno o tržišnim cijenama za otkup sirovina, dosezati i tisuće kuna

11.11.2021. u 14:22/ RTL Vijesti

Unatrag zadnjih 6 mjeseci u javnosti su se vodile polemike oko donošenja izmjena Zakona o gospodarenju otpadom za koji su mnogi smatrali da zapravo predstavlja udar na male iznajmljivače. Naime, privatni iznajmljivači, navedeni kao kategorija "korisnik koji nije kućanstvo" izjednačeni su s velikima, odnosno s turističkim kućama, vlasnicima hotela i kampova.

Prema nekim kalkulacijama mjesečni računi će, ovisno o tržišnim cijenama za otkup sirovina, dosezati i tisuće kuna. Njegovim usvajanjem, stupanjem na snagu i usklađivanjem odluka gradskih i općinskih komunalnih poduzeća te će se crnje slutnje, po svemu sudeći, obistiniti.

Ovih je dana upaljen alarm za iznajmljivače s područja Rovinja jer je to prvi grad u Istri koji se očito usklađuje sa zakonom, piše Glas Istre. Prema prijedlogu, univerzalni paušal iznosio bi od 125 kuna za sva domaćinstva bez obzira na broj članova kućanstva, te 803,75 kuna za iznajmljivače. I  to ne samo za sezonu, već za cijelu godinu, jer bi cijena bila mjesečna.

Nacrt odluke je na javnom savjetovanju. Savjetovanje s javnošću provodi Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i izgradnju Grada Rovinja putem gradske internetske stranice. Za izračun količine preuzetog otpada, prema  prijedlogu rovinjske odluke, primjenjuje se kriterij "volumen zaduženog spremnika komunalnog otpada i broj pražnjenja spremnika u obračunskom razdoblju". Propisane su i kategorije te pripadajući spremnici koje trebaju zadužiti. Tako iznajmljivači koji imaju kapacitet iznajmljivanja postelja za do dvije osobe moraju zadužiti spremnik od 80 litara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kolumna Ive Anića

Naličje turizma: Ovo naša Vlada i preplanuli 'resortni' ministri ne žele da znate i da o tome govorite

Image
Kolumna Ive Anića

Naličje turizma: Ovo naša Vlada i preplanuli 'resortni' ministri ne žele da znate i da o tome govorite

Korisnici u kategorijama obrtničkih radnji, građevinci, tiskare, male neprehrambene trgovine, prodajni saloni i iznajmljivači kapaciteta postelja za tri do četiri osobe, moraju zadužiti spremnike od 120 litara. Cvjećarne, pošte, veterinari, caffe barovi, iznajmljivači kapaciteta pet do devet osoba moraju zadužiti spremnik do 240 litara. Pizzerije, konobe, mesnice, benzinske crpke i iznajmljivači s kapacitetom iznajmljivanja od 10 do 15 osoba moraju zadužiti spremnik od 360 litara… itd.

Strukturu cijene javne usluge čini: 1. cijena obvezne minimalne javne usluge (CMJU) i 2. cijena za količinu predanog miješanog komunalnog otpada (Ckpo). Cijena javne usluge obračunava se po izrazu CJU = CMJU + Ckpo.

Upravo se čita

Image
grč u želudcu

Pitali smo Petrinjce što ih muči, a onda ista pitanja postavili i ministrima

 "Cijena obvezne minimalne javne usluge za korisnika jedinstvena je na čitavom području pružanja usluge, a iznosi: 100 kuna bez PDV-a za obračunsko razdoblje (tj. mjesečno) za korisnike iz kategorije 'kućanstvo' i 643 kune bez PDV-a za obračunsko razdoblje (tj. mjesečno) za korisnike iz kategorije 'korisnik koji nije kućanstvo'. Navedena cijena se odnosi na minimalnu javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada u standardnim spremnicima", piše u prijedlogu odluke.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Predizborni poker u HDZ-u: Tko će preuzeti stranku?

Više s weba