Tko je odgovoran?

Manjak zaposlenih, previše korisnika i nedostatak njege: To je stanje u obiteljskim domovima

12.1.2020. u 21:03/ Matea Damjanović

Svi se slažu da bi inspekcije trebale češće u kontrolu, no nema dovoljno djelatnika

Prije sedam godina inspekcija je posljednji put posjetila obiteljski dom u Andraševcu i zaključila kako su vlasnici poslušali njihove zamjerke koje su dali par mjeseci prije i dali im zeleno svjetlo za rad!

Svi se slažu nakon ovakve tragedije da bi inspekcije trebale češće u kontrolu, oni se pak žale da ih nema dovoljno. U prošloj godini obavljeno u 164 inspekcijska nadzora. U većini njih bilo je nepravilnosti.

U obiteljskom domu u Andraševcu inspekcija je posljednji put bila travnju 2013. i to u objektu za koji su vlasnici imali licencu. Tada su ispunili mjere koje im je inspektor naredio pet mjeseci prije, a to je da moraju stanovati gdje pružaju usluge obiteljskog doma i razmjestiti višak korisnika.

''Ja napominjem da smo mi i sada kod njih mogli biti u redovnom nadzoru i da bi nam oni vjerojatno zatajili da imaju još dva objekta, ako to mi ne bi saznali u razgovoru s radnicima ili korisnicima, tako da nama za te objekte za koje se nema licenca mora netko dojavit, mi ne možemo sami znati'', rekla je Suzana Diklić, načelnica samostalnog sektora za nadzor i predstavke Ministarstva socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnica ministrice za socijalnu politiku još je sinoć na RTL-u prokazala odgovorne.

"Za ovu tragediju odgovoran je čelni čovjek doma, a to je u ovom slučaju ravnateljica", rekla je Zvijezdana Bogdanović, savjetnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Upravo se čita

Image
DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Tommy neće prodavati pirotehniku: 'Uzrokuje štetne posljedice za ljude i životinje'

Priznala je, kao i glavna inspektorica Ministarstva, da nedostaje inspektora. Prošle godine obavljena su 164 inspekcijska nadzora, u većini njih nađene su nepravilnosti poput manjka zaposlenih, previše korisnika i nedostatka njege. Sindikat umirovljenika sve ih proziva.

''U svakoj normalnoj demokratskoj zemlji za 6 mrtvih ljudi na ilegalnom spremištu, u šupi nekog nazovi doma već bi odavno ministar, odnosno ministrica morali dati ostavku'', izjavila je Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenici u drugim domovima zgroženi su slučajem kod Oroslavja. Gospođa Anka u ovom domu u Tuheljskim toplicama živi dvije godine i prezadovoljna je uslugom.

''Tu se jako vodi briga o ljudima ja nemam tu šta muljati. stvarno se pazi i sestre i pomoćnice i sve to je", rekla je umirovljenica Anka Petravić.

''Meni je jako lijepo sve je uredno, sve to sestra organizira za 10 sve'', kazala je umirovljenica Branka.

Vlasnik ovog doma za starije kaže da njegovi korisnici imaju 24-satnu skrb. Smatra kako bi svi morali raditi pod jednakim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne može se desiti da dom za starije radi sa glavnom sestrom, socijalnim radnicima, a u obiteljskom domu pod drugim uvjetima'', izjavio je Želimir Kastelan iz Rezidencije Kastelan.

Prema podacima Ministarstva prošle godine inspekcija je zabranila rad u pet ustanova gdje su živjeli stariji i nemoćni.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba