KAKO JE DAN RANIJE ZBORIO ŠTROMAR

Marić: 'Nema razmirica između HNS-a i HDZ-a oko referenduma'; Divjak: 'Mirovinski sustav je neodrživ'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Na pitanje je li više od 600.000 potpisa jasna poruka Vladi, Divjak je ustvrdila kako jest poruka, ali i ovoj i prethodnim Vladama

16.5.2019. u 10:58/ Hina

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je u četvrtak da nema razmirica između HDZ-a i HNS-a oko referenduma protiv mirovinske reforme, istaknuvši da su rasprave o mirovinskoj reformi postojale i prije, ali su u konačnici svi dignuli ruke za to, dok je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila da je sadašnji mirovinski sustav neodrživ.

"Ne bih tako rekao. Imali smo mi te rasprave i prije, u konačnici svi smo dignuli ruku za to. Razgovarat ćemo", rekao je Marić novinarima uoči sjednice Vlade na pitanje o navodnim sukobima između HDZ-a i HNS-a oko mirovinskog sustava i sindikalnog referenduma.

Upitan smatra li da treba spriječiti referendum o vraćanju dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovnu sa 67 na 65 godina, tako što će se izmijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju, Marić je odgovorio kako će se razgovarati o tome.

"Mirovinski sustav nije samo pitanje jednog ili trogodišnjeg proračuna, to je sustav, kao i zdravstveni, njega treba gledati kroz 20, 30 ili 50  godina", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav mirovinski sustav kakav imamo danas je neodrživ, a osobno mislim da povlaštene mirovine trebaju biti teški izuzetak, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Upitana treba li mijenjati zakon kako bi se spriječio referendum, istaknula je da treba iskoristiti mehanizme i razgovarati kako bi se sačuvalo 50 milijuna koji će se potrošiti na referendum i vidjelo može li se unaprijediti sustav. "Mislim da je to opcija koju bi svatko trebalo podržati", kazala je.

Upravo se čita

Image
troje okrivljenika

Počeo kazneni postupak zbog 18 mrtvih od COVID-a u splitskom Domu za starije i nemoćne

Na pitanje je li više od 600.000 potpisa jasna poruka Vladi, Divjak je ustvrdila kako jest poruka, ali i ovoj i prethodnim Vladama. "Ili nije jasno komunicirano da se vidi koji problemi nastaju ako imamo ovakav omjer umirovljenika i zaposlenih, ili ta rješenja većini nisu prihvatljiva", ocijenila je.

Rješenje koje je prihvatio Sabor bilo je dobro, no je li ono jedino moguće - građani su poslali svoj signal potpisima da se možda može i drugačije, kaže Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Ako Hrvatska postane svjetski prvak, ponedjeljak će možda biti neradni dan

Više s weba