RASTEZANJE PRORAČUNA

Marić: 'Proračunski gubitnici zbog korone smo svi'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar i potpredsjednik Vlade je ponovio da mirovine nisu upitne

29.10.2020. u 14:59/ RTL.HR

Proračunski gubitnici zbog korona krize smo svi jer je COVID znatno smanjio proračunske prihode, rekao je ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić.

Image
KORONAKRIZA REBALANS

Plenković: 'Iduća godina treba biti tranzicijska godina. Osigurali smo nekoliko važnih poluga za oporavak'

Image
KORONAKRIZA REBALANS

Plenković: 'Iduća godina treba biti tranzicijska godina. Osigurali smo nekoliko važnih poluga za oporavak'

Marić je nakon izjava premijera Andreja Plenkovića ponovio da su mirovine sigurne i pohvalio se da su osigurali likvidnost unatoč koronavirusu: ''Još postoji visoka razina neizvjesnosti. Nitko ne zna kako će se sve razvijati''.

Upitan je li u posljednja dva tjedna od kada raste broj zaraženih pala fiskalizacija, rekao je da je deseti mjesec bolji u fiskalizaciji nego što je bio deveti. Listopad je bio na razini 60 posto lanjskog.

Veliko pitanje je i isplata božićnica, a Marić je podsjetio: "Ovo nije prva godina u koju ulazimo da nemamo sva sredstva, sjećate se prošlih godina. Jučer je započet razgovor sa sindikatima, tema je bila osnovica. U idućim danima i tjednima ćemo im poslati prijedlog i sazvati novi sastanak. Nitko od nas nije došao s prijedlogom smanjivanja plaća, bez obzira na teške okolnosti. No, dobro je da se obrati pažnja na dinamiku povećanja plaća i da se to stavi u realne fiskalne okvire".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne dvojimo da će doći do određenog povećanja, lani smo imali najveći štrajk. Prije COVID-a se to dogodilo, nismo mogli računati na COVID. Kako god bilo, otvorili smo dijalog", istaknuo je te opetovao da mirovine nisu upitne, ali i zaključio: "U ovoj situaciji smo svi gubitnici".

Naime, korona je proračunu izbila 20 milijardi kuna prihoda, no Marić je istaknuo da je Vlada svojom politikom vođenja javnih financija u razdoblju prije pandemije stvorila prostor da proračun može uspješno djelovati i reagirati i u takvim okolnostima.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Više s weba

Pročitajte još

Image

Sporni ugovori i neobično javno privatno partnerstvo: Trebamo li nove PET CT uređaje?

Više s weba