Lako moguće uskoro i gore

Markotić: ‘Ne sjećam se kad smo imali toliko pacijenata na ECMO uređajima. Svi su necijepljeni, ima i dosta mlađih’

Image
Foto: RTL

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti kazala je da je moguće da RH bude opet imala stanje kao u prosincu 2020., odnosno i preko 4000 zaraženih na dan

20.10.2021. u 19:43/ RTL Danas

Ravnatetljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić govorila je u RTL-u Danas o stanju s epidemijom i o incidentu u klinici kad je jedan pacijent pobjegao, praktično "s kisika", da bi sutradan bio pronađen mrtav.

"Nije me previše iznenadilo...", odgovorila je na pitanje je li ju ovakva kulminacija iznenadila, te je dodala:

"Gledajući situaciju u baltičkim zemljama gdje se nešto slično događa, s obzirom na hladnije vrijeme i brzinu širenja delta varijante među necijepljenima bilo je za očekivati da će brojevi biti viši. Možemo očekivati da će brojevi još rasti, pa i brzo, pa možda i dosta visoko."

"Moguće je", odgovorila je na pitanje je li moguće da se ponovi stanje iz prosinca 2020. kad je Hrvatska imala i 4000 zaraženih koronavirusom dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno na Zaraznoj imaju "15 bolesnika na ECMO uređaju", aparatu za izvantjelesnu oksigenaciju, "svi su necijepljeni i među njima ima dosta mlađih ljudi", dodala je:

Image
'Nije htio terapiju'

Ubrzo umro od covida: 'Skinuo je masku s kisikom, otkopčao se s monitora, izvadio kanilu, preko balkona napustio bolnicu'

Image
'Nije htio terapiju'

Ubrzo umro od covida: 'Skinuo je masku s kisikom, otkopčao se s monitora, izvadio kanilu, preko balkona napustio bolnicu'

"Dosta je težih bolesnika u Klinici, za koje treba određeno duže vrijeme da se otpuste, tako da je popunjenost visoka i, naravno, prenapregnutost osoblja velika."

Upravo se čita

Image
I KAZALIŠTA, BAZENI...

Zbog skupe struje u Mađarskoj se gase svjetla, zatvaraju knjižnice, stadioni...

Je ikada bilo toliko bolesnika na ECMO uređaju i što je tome razlog?

"Ne sjećamo se čak niti u vrijeme one pandemije gripe H1N1, pa niti u drugom, trećem valu da je kod nas baš na jednom mjestu bilo toliko ljudi na ECMO-u. Pokušavamo shvatiti što se događa, zašto dio njih koji su bili i zdravi i općeg dobro stanja, sada su na ECMO-u", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da je moguće da na njihovo stanje utječe količina virusa koju su primili, primjerice ako su bili u zatvorenim prostorima. Dalje je komentirala i slučaj oboljeloga od covida koji nije bio svjestan da će ubrzo imati vrlo težak oblik bolest, pa je otišao i ubrzo umro.

Cijeli videoprilog pogledajte ovdje:

Više s weba

Pročitajte još

Image

Capak o brojkama

Više s weba