staro normalno

Maske su pale, a neki kažu da ih neće samo tako odbaciti: 'Ondje gdje mislim da je važno ću je nositi'

9.4.2022. u 20:05/ Donna Diana Prćić

Maske su potrebne su tek u zdravstvu i socijali. COVID potvrde, pak, još uvijek trebaju na granici - za ulazak u Hrvatsku iz zemalja izvan Europske unije

Do jučer su maske bile stvarnost prilikom kupovine namirnica, koja je trajala više od dvije godine. Došao je i taj trenutak, nije fatamorgana - bez maski se hoda po trgovinama.

"Drago mi je da je napokon krenulo bez maski", komentirao je Zagrepčanin Ivor.

"Navikli smo se već na maske, ali je bolje normalno iako se bolje osjećamo, jako je čudno", smatra stanovnica glavnog grada Silvija.

"Nije čudno, mislim da je tako kako treba biti zapravo", rekao je Filip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nisu se svi opustili. Dok su jedni rekli doviđenja, drugi nam kažu - i dalje će je nositi u zatvorenom prostoru. Pogotovo ako je gužva.

"Ne pretjerano, ali ondje gdje mislim da je važno ću je nositi", kaže Silvio iz Zagreba.

Upravo se čita

Image
SLUČAJ AGROKOR

Je li 11 mil. kn proračunskog novca bačeno u vjetar zbog podizanja optužnice? Što kaže DORH?

"Preporuka je i dalje, vodimo brigu o tome, a inače ja sam alergična i štitim se od peludi i tako. A ja joj držim stranu. Podrška!", rekli su građani Nevenka i Tomislav.

Maske se sada ne moraju nositi ni u pekarnicama niti u javnom prijevozu, a tjedan uoči Uskrsa, mjere se ukidaju i u crkvama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lakše se diše i na feniranju. U jednom zagrebačkom salonu od jutros pune ruke posla s friziranjem, a s padanjem maski - skidaju se i do sada nužne oznake.

"Klijenti su nam dolazili s maskama, neki nizu znali da je stupilo na snagu da može bez maske, pa rutinski s maskama, pa je bilo ajme svi nemate maske, pa došla je odluka da je stupilo na snagu, to je to", rekao je frizer Stanko Škarupka.

Image
nacionalni stožer

Mjere su ukinute, no broj umrlih i dalje zabrinjava: Preminulo 15 osoba od jučer

Image
nacionalni stožer

Mjere su ukinute, no broj umrlih i dalje zabrinjava: Preminulo 15 osoba od jučer

Ponovno vidimo i lica ugostitelja. Ipak, higijena je, kažu, i dalje na prvom mjestu.

"Već duže vrijeme nam je bilo opterećenje svima, nekima je bilo teže zbog disanja, nama radnicima je bilo, znojimo se, teže dišemo", kazao je djelatnik u restoranu brze hrane u Dubrovniku, Ivan Rezo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kuće s maskom, nije pak na odmet, jer potrebne su i dalje u socijali i zdravstvu pa tako u ljekarnama. Pravilo je to i za zaposlenike i za pacijente, odnosno posjetitelje.

"Jučer kad su najavili da će se ukinuti odluke o maskama, pacijenti su ulazili u ljekarne i htjeli su ući i biti u ljekarni bez maske, kolegice su nam javile da su imale dosta problema s takvim pacijentima. Apeliramo na sve ljude da i sebi i nama olakšaju i da još neki period koliko će vrijediti ta odluka, nose maske u ljekarnama", rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Ana Soldo.

Prvi je to korak povratka na stara dobra vremena.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljno upozorenje

Požeški HZJZ upozorio stanovnike Doljanovca: 'Nemojte piti vodu, ima arsena'

Više s weba