novi gaf?

Medicinske sestre napale Kolindu Grabar-Kitarović zbog izjave o korupciji: 'Nedopustivo!'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Poziv medicinske sestre i tehničara podrazumijeva humanost, požrtvovnost i nesebičnu brigu za druge, navode

14.1.2020. u 13:31/ Vijesti.hr

Hrvatska komora medicinskih sestara osudila je izjavu još uvijek predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, u kojoj je spomenula medicinske sestre u kontekstu korupcije.

"Govoreći o korupciji u društvu gđa. Grabar-Kitarović je kazala da su je 'prijatelji pitali zašto nije ništa odnijela u bolnicu jer medicinske sestre to očekuju'. Time je predsjednica Republike Hrvatske insinuirala da medicinske sestre 'očekuju' nešto od pacijenata o kojima vode  zdravstvenu skrb u bolnicama", navode u priopćenju.

"Medicinske sestre i tehničari u najvećoj mjeri svoj posao obavljaju profesionalno i etično. Poziv medicinske sestre i tehničara podrazumijeva humanost, požrtvovnost i nesebičnu brigu za druge. Medicinske sestre i tehničari maksimalno su posvećeni  pacijentima tijekom provođenja sestrinske djelatnosti. Nedopustivim držimo povezivanje ove humane profesije s koruptivnim radnjama. Naime, općepoznata je činjenica kako svaki savjesni građanin ukoliko ima saznanja ili sumnja u počinjenje kaznenog djela ima dužnost isto prijaviti s navođenjem imena i prezimena osobe za koju postoji sumnja. Tako da etiketiranje sestrinstva kao koruptivne djelatnosti je neprihvatljivo", rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić. 

Hrvatska komora medicinskih sestara naglašava da jedino što medicinske sestre i tehničari očekuju je "da vladajući konačno počnu rješavati nagomilane i goruće probleme s kojima se svaki dan susreću u svome profesionalnom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, neki od tih problema su nedostatak medicinskih sestara u odnosu na potrebe za zdravstvenom njegom, nepriznavanje visokoobrazovanih medicinskih sestara u sustavu, loša organizacija i neodrživi uvjeti rada u sestrinstvu, potplaćenost, nepravedan način napredovanja, nepravilna raspodjela radnog opterećenja, nejasna sistematizacija radnih mjesta i sve češća izloženost verbalnom i fizičkom zlostavljanju gorući su problemi hrvatskog sestrinstva". 

Više s weba

Pročitajte još

Image

Bin Laden dobio nasljednika

Više s weba