ništa od dogovora

Sindikati odbili ponudu Vlade, štrajk u školama se nastavlja: 'Ovo je sramotno i nedopustivo'

13.11.2019. u 18:49/ Vijesti.hr, Zorana Čičak

Sindikati kažu da je nova ponuda Vlade razočaravajuća i podcjenjivačka

Obrazovni sindikati odbili su u srijedu novu ponudu Vlade za prestanak štrajka. Ocijenili su da je niža od one koja im je dana prošli tjedan te su poručili da se štrajk nastavlja, a pregovori do daljnjega prekidaju. 

U nastavku pregovora Vlada je na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava sindikatima dala novu ponudu - već poznato povećanje osnovice za 6,12 posto, izradu analize cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru u sklopu koje će se razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja.

Novost u ponudi Vlade je potpisivanje Sporazuma o dodatku na plaću u obrazovanju i znanosti kojim se definira obveza Vlade da ako do 30. lipnja 2020. ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, svi zaposlenici u sustavu obrazovanja dobili bi dodatak od 2 posto na plaću. Vlada je ponudila i da će učiteljima platiti dane u štrajku do 15. studenog. 

"Ovakva ponuda je razočaravajuća i podcjenjivačka prema zaposlenima u sustavu odgoja i obrazovanja. Nudi se plaćanje dodatka na plaću od 1. srpnja 2020. u iznosu od 2 posto, dakle s ispatom plaće u kolovozu 2020., a rok valjanosti sporazuma je do 1. prosinca 2022. Dakle, u prvoj ponudi je bilo riječ o koeficijentima, znači može se kad hoće, a ova ponuda je još manja od prethodne zato što dodatak vrijedi manje od koeficijenta jer se dodaci plaćaju na plaću koju čine osnovica, koeficijent i minuli rad ", kazala je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja gostujući u emisiji RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je poručila da će štrajk biti plaćen samo do ovog petka.

"Mi smo iz Vlade čuli puno toga. Takav postupak bio bi skuplji za poslodavce. Ovo je sve vršenje pritiska na zaposlenike čiji su zahtjevi i više nego utemeljeni, a Vlada ni u jednom trenutku nije rekla da oni nisu opravdani. Kad se radi o obrazovanju, o kojem se u Bruxellesu govori da je prioritet, a kad dođe red da se to pokaže i u praksi, onda smo zadnja rupa na svirali", zaključuje Tuškan.

Upravo se čita

Image
PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Droga koja kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: 'Kad dođe kod nas glave će se gubiti'

Referendum u školama je u tijeku. Tuškan očekuje da će se štrajk nastaviti.

"Oni su vrlo nezadovoljni s ovom ponudom. Morali smo na referendum jer premijer cijelo vrijeme ponavlja da zaposlenici razmisle o ponudi i uključe ratio i da štrajk nije potreban. Sada će premijer moći jasno vidjeti što misle o ponudi Vlade. Očekujemo da zaposlenici nastave ustrajati u svojim zahtjevima i pravima jer je ovo sramotno i nedopustivo", zaključuje Tuškan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihalinec: ''Hrvatska ne zaslužuje ovakvu Vladu''

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kazao je da je Vlada prošli utorak ponudila opcionalno povećanje koeficijenata od 2 posto, a sada nudi opcionalno povećanje dodataka od 2 posto, što je i financijski manje od ponude povećanja koeficijenata.

"To je manja ponuda od one koja je na referendumu, koju ljudi gromoglasno odbijaju. Mi smo razočarani, Hrvatska ne zaslužuje ovakvu Vladu", kazao je Mihalinec i istaknuo da sindikati nisu potpisali takvu ponudu. Dodao je da se štrajk nastavlja, a da se pregovori s Vladom prekidaju do daljnjega. 

Aladrović: ''Vlada sindikatima dala konačnu ponudu''

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je u srijedu da je Vlada sindikatima dala svoju konačnu ponudu, da će u slučaju prihvaćanja sporazuma troškove štrajka snositi do 15. studenoga te je mišljenja da se štrajk treba okončati.

Aladrović  je, nakon pregovora sa sindikatima, istaknuo kako kroz temeljni kolektivni ugovor pregovaraju povećanje za plaća za šest posto te je Vlada jasno pokazala brojke i podatke što to konkretno znači za prosječne plaće učitelja i profesora u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz prihvaćanje ovakve ponude, govorimo o povećanju između 1300 i 1600 kuna, što smo sindikatima prikazali. Pokazali smo svoju obvezu da ćemo za 2 posto i 6 posto kroz osnovice podići osnovicu svim profesorima i učiteljima u osnovnim i srednjim školama. Traženje što se tiče visokog obrazovanja, za nenastavno osoblje i određene segmente nastavnog osoblja, i to smo stavili u primjerak sporazuma", rekao je. 

U slučaju prihvaćanja sporazuma, naglašava, vlada će snositi troškove štrajka do 15. studenog. Mišljenja je da su tom ponudom uvjeti za nastavak štrajka prestali. Rekao je da govori o povećanju dodatka te da "povećanje dodatka ili koeficijenta ne mijenja na biti".

"Zapravo je samo stvar tehnike na koji način to postižemo. Ono što smo nudili je koeficijent, no s obzirom na pravni dokument na koji se možemo obvezati, a to je sporazum, mi smo kroz sporazum definirali povećanje ovog dodatka", ustvrdio je. 

Upitan zašto onda ne udovolji sindikatima, tako da prihvate ono što traže, ministar je rekao da se tu radi o "pravnoj formulaciji, dok je u financijskom obliku identično".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporazumom se vežemo za granske kolektivne ugovore i istekom granskih kolektivnih ugovora vezan je sporazum. S obzirom na to da radimo reviziju i dodataka i koeficijenata, ali u ovom trenutku samo koeficijenata, ako vlada želi nešto jednostrano mijenjati jednostavnije je mijenjati koeficijent. Da bi se mijenjali dodaci mora postojati volja obje strane kako bi se on mijenjao. Ako postoji matematička razlika između dva posto dodatka i dva posto koeficijenta, za tu razliku smo spremni izaći u susret",poručuje ministar.

Plaćanje štrajka si vlada više ne može priuštiti

S obzirom na ponudu koju su dali sindikatima, formulirali pravne dokumente i dali na uvid, rekao je da štrajk treba okončati jer plaćanje tog štrajka si Vlada više ne može priuštiti.

"Vidjet ćemo što ako se štrajk nastavi, mi ne možemo reagirati samo na to ako će se štrajk nastaviti. Nudimo ono što je u okviru fiskalnih, financijskih i sustavnih mogućnosti. Ako se nastavi štrajk nastavit će dok se ne dogovorimo", rekao je. Dodaje da Vlada nije vidjela volju za popuštanjem u zahtjevima sindikata. "I dalje je istaknut samo jedan zahtjev i na takav način razgovarati više ne možemo", rekao je upitan je li to zadnja ponuda Vlade.

Aladrović  se ne slaže da je Vlada ponudila manje nego ranije, kako tvrde sindikati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih se s tim složio. Ono što smo ponudili smo stavili na papir, sve što smo do sada komunicirali, to smo i predali sindikatima. Razlika naspram prethodne ponude je, a s obzirom da smo mogli vidjeti u javnom komuniciranju da sindikati nisu uvjereni kako ćemo mi povećati za dva posto plaće ako novi sustav plaća ne postignemo do 30. lipnja. Tu smo dodali primjerak sporazuma koji želimo potpisati odmah i koji bi odmah stupio na snagu", poručio je.

''Ako Vlada misli imati konačnu odluku, 'uzmi ili ostavi', onda nas nisu trebali zvati''

Uoči sastanka na kojemu će Vlada predstaviti novu ponudu obrazovnim sindikatima u štrajku, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH), izjavio je kako se nada da nova ponuda Vlade nije 'uzmi ili ostavi', već da će se na temelju nje nastaviti pravi pregovori.

"Očekujemo da se konačno otvore ili nastave pravi pregovori. Ako Vlada misli imati konačnu odluku, 'uzmi ili ostavi', onda nas nisu trebali zvati, mogli su jučer do 16 sati poslati stav pa bismo ga dali na referendum. Očekujemo pregovore. Što će biti i kako, ne možemo znati", kazao je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Više s weba

Pročitajte još

Image
jak vjetar radi probleme

FOTO/VIDEO Palo ogromno stablo na zagrebačkoj Remizi: Oštetilo vozila

Više s weba