Na 75% gostiju iz 2019.

Milijun turista! Hrvatska je izdržala do vrhunca sezone. Gosti: 'Cijepili smo se. I drugi se cijepe, pa smo opušteni'

Image
Foto: RTL

Ovogodišnja turistička sezona približava se rekordnim razinama. Više od milijun turista ovog vikenda odmara na obali

31.7.2021. u 18:45/ RTL Danas

Hrvatske autoceste bilježe rekordni promet. Novi udarni vikend sezone pokazuje da su hrvatski turistički aduti nadmašili strah od COVID-a. 

Ilija Radić donosi detalje za RTL Danas.

Koja kriza, koja pandemija? Na hrvatskim prometnicama stanje je kao u najboljim godinama. Rijeke automobila slijevaju se prema Lučkom iz svih smjerova. Brojke kažu da je na autocestama premašena rekordna 2019.

"S jučerašnjim danom 87 tisuća vozila je prošlo na ulazu i izlazu i to je na 2019. povećanje od 5 posto. I današnji dan je dosta jak i nadam se da će bit dosta dobro", kazao je Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine u HAC-u.

Iako je gužva i prije i nakon naplatne postaje, nervoze nema. Ljeto što sličnije normalnom daje strpljenja vozačima.

"Ne, zaista nema. Stranci su se već pripremili na to, a moram pohvaliti, konačno, i naše, domaće goste koji zaista imaju razumijevanja. Jer ovu godinu su svi čekali, ovakvo vrijeme, ovakvu epidemiološku situaciju da dođu na odmor", dodao je Ribičić.

Od početka godine Hrvatskim autocestama prošlo je više od 26 milijuna vozila, a naplaćeno je milijardu i 333 milijuna kuna cestarine. To je tristo milijuna više nego u istom razdoblju lani, a oko 200 milijuna kuna manje nego do srpnja 2019. 

Promet je pojačan i na Krčkom mostu u blizini kojega policija ubrzava promet. Iz HAK-a su javili da je u jednom trenutku kolona prema otoku bila duga 4 kilometra, a s otoka 10 kilometara.

Sergije Popović, direktor Sektora naplate BINA – ISTRA kazao je:

"Približili smo se brojkama 2019. godine. Govorimo o nekih par postotnih poena razlike, što je po najoptimističnijim prognozama."

U Hrvatskoj danas ljetuje oko milijun turista. 855 tisuća su strani gosti. Najviše je Nijemaca, Slovenaca, Poljaka i Austrijanaca, a najviše odmaraju u Istri, na Kvarneru i u srednjoj Dalmaciji.

Upravo se čita

Image
'BIO JE ALKOHOLIZIRAN I DROGIRAN'

Klara Buntić o suprugu za RTL Danas: 'Tukao me i dan prije djetetova krštenja. Nitko ga nije sprječavao...'

To je značajan porast u odnosu na prošlogodišnju pandemijsku sezonu kada je u isto vrijeme bilo 770 tisuća turista, te samo 100.000 manje nego rekordne sezone. Da ljepota Hrvatske ove godine pobjeđuje strah od pandemije dokazuje i pogled na splitsku rivu. 

Zadovoljni su turisti, a zadovoljni su i djelatnici gradske luke. 75-postotni promet u odnosu na toliko spominjanu 2019. godinu znači i da su Jadrolinijini kapaciteti popunjeni. 

"Ovo nam je najudarniji vikend. Preko 65 tisuća putnika, preko 15 tisuća vozila, dvije izvanredne linije. Ima nervoze, ima problema, ali nastojimo ih riješiti koliko možemo. Ima stresa, ali sezona je, kad će toga biti ako ne sad?", kazala je Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

Nakon dobrog početka, turistička sezona je s odličnim brojkama izdržala do udarnog dijela. Srpanjske rupe nije bilo, a kolovoz je tek pred nama. Ako one druge, epidemiološke brojke budu pod kontrolom, smiješi nam se sezona iznad svih očekivanja.

"Prilično sam opuštena jer sam cijepljena i drugi se sve više cijepe. Ne oterećuje me to u ovom trenutku", kazala je Amalia iz Norveške.

Dojmove još gostiju i cijeli prilog pogledajte ovdje:

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
glazbeni megaspektakl na rtl-u

VIDEO Najemotivniji trenutci Superstara: Eva se rasplakala, suze u Donatovim očima zbog prekida s curom, Mary sve očarala

Više s weba