muke po proračunu

Ministar Marić pojasnio hoće li građanima rasti plaće: 'Smanjivanje poreza nije garancija, to ovisi o posloda...

8.7.2020. u 12:27/ Vijesti.hr

Najavljeno je smanjivanje stopa poreza na dohodak s 36 na 30, 24 i 20 posto

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da smanjivanje poreza nije garancija porasta neto plaća, ali da treba ići prema tome jer je ideja poreznog rasterećenja upravo rast plaća, zaposlenosti i investicija. 

Odgovarajući na pitanja novinara ispred zgrade Vlade o najavljenom smanjivanju stopa poreza na dohodak, s 36 na 30 i 24 na 20 posto, Marić je podsjetio da su određene porezne izmjene stajale u izbornom programu HDZ-a, dodavši da stranka iza toga stoji i da će one biti i sastavni dio Vladina programa. Najavio je da će Vlada nastaviti s rasterećenjima, ali ne ove godine. 

Smanjivanje poreza, kaže Marić, nije garancija da će neto plaće porasti, jer to u konačnici ovisi o poslodavcima. Podsjetio je što se dogodilo sa smanjenjem PDv-a.

"Ja ću uvijek činiti sve što je u mojoj ingerenciji, jer nemamo mi tu neke mogućnosti prisile", rekao je Marić, koji očekuje i pomoć medija u stvaranju pritiska da se smanjenje poreza pretoči u povećanje neto plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
od 2021.

Prvi potezi nove Vlade: Prosječna plaća bit će veća za 270 kuna

Image
od 2021.

Prvi potezi nove Vlade: Prosječna plaća bit će veća za 270 kuna

Bit i ideja poreznog rasterećenja je utjecati na rast zaposlenosti, plaća i investicija, pri čemu se kroz individualno smanjivanje poreza širi porezna baza, kaže Marić, dodajući da više od pola obveznika, njih oko 1,8 milijuna, nije u škarama poreza na dohodak pa ih se te izmjene niti ne tiču. 

Kao i u prošlom mandatu, istaknuo je Marić, sagledat će se što je do sada učinjeno, pri čemu se ne može zanemariti i utjecaj koronavirusa.

Upravo se čita

Image
Što kažu stručnjaci?

Možemo li uštedjeti na potrošnji energije? Utječu energetski razred, pravilna uporaba...

Slika ovogodišnjeg proračuna, kaže, "nije baš sjajna", pa će u ovoj godini sigurno biti zabilježen dosta veliki proračunski manjak. On bi trebao biti nadomješten aktivnostima financiranja na domaćem i međunarodnom tržištu.

"Situacije je pod kontrolom, no izazovi i dalje predstoje", kaže Marić, koji smatra i da kriza oko koronavirusa ne mora biti samo problem i izazov, već može biti i šansa, da se iz nje izvuku dobre pouke i dobri iskoraci, da se Hrvatska što prije vrati na putanju na kojoj je bila, pa da nakon toga uslijede i jače stope rasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Teška nesreća kod Rijeke: Šest osoba ozlijeđeno u sudaru auta, jedna kritično

Više s weba