Play logo
'obišao je udruge'

Ministar Piletić o nezadovoljstvu statusa roditelja njegovatelja: Povećat će se broj korisnika osobne asistencije

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell

Dosad je ministarstvo kroz projektno financiranje imalo svega 570 korisnika usluga osobne asistencije, čiji su roditelji imali i status roditelja njegovatelja

9.6.2023. u 14:35/ Hina
Play logo

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio je u petak, komentirajući nezadovoljstvo dijela udruga statusom roditelja njegovatelja, da će novi Zakon o osobnim asistentima značajno povećati broj korisnika usluga osobne asistencije.

"Između prvog i drugog čitanja prijedloga zakona tim ministarstva obišao je sve udruge koje pružaju usluge osobne asistencije, od Iloka do Dubrovnika, od Varaždina do Istre. Razgovarali smo sa svim udrugama koje sudjeluju na natječajima europskog Socijalnog fonda i koriste mogućnosti bespovratnih sredstava da osiguraju svojim lokalnim sredinama neophodnu uslugu za osobe s invaliditetom", rekao je Piletić.

Play logo

Dosad je ministarstvo kroz projektno financiranje imalo svega 570 korisnika usluga osobne asistencije, čiji su roditelji imali i status roditelja njegovatelja. U suradnji s tim udrugama, povećan je broj osoba s invaliditetom koje će moći koristiti usluge osobne asistencije, a čiji će roditelji i dalje imati status roditelja njegovatelja.

Kroz izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, što je drugi dio reformskog paketa, povećani su iznosi za roditelje njegovatelje, povećana je satnica za osobne asistente i proširena mreža pružatelja sa 173 udruge na široki spektar od 688 ustanova socijalne skrbi, kojima su osnivači Vlada i jedinice regionalne samouprave, istaknuo je.

"Dosad je uslugu koristilo svega 4070 osoba s invaliditetom, a sada će taj broj iznositi minimalno 15.089. Na taj smo način maksimalno proširili broj, a zbog sigurnosti želimo da se usluga trajno financira iz državnog proračuna, čime dajemo podršku mnogo široj skupini korisnika, nego što je to bilo dosad", kaže Piletić.

Play logo

Nezadovoljstva će uvijek biti, iako su svi prijedlozi najbrojnijih udruga ugrađeni u zakonski prijedlog. Ako se pokažu nedostaci, u socijalnom dijalogu i partnerstvu s udrugama razmotrit će se mogućnosti unapređenja sustava, poručio je ministar.

Play logo
Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
Na groblju Boninovo

FOTO Posljednji ispraćaj Mila Hrnića. Od legendarnog pjevača oprostili se pjesmom

Play logo

Više s weba