Play logo
ZASLUŽNI POJEDINCI

Mirela Čavajda dobitnica nagrade Zagrepčanka godine: 'Neka od sada bude svima lakše'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Uoči dodjele priznanja preko puta Stare gradske vijećnice prosvjedovalo je nekoliko članova udruga Hrvatsko bilo i Hrvatska Mati s transparentima na kojima je pisalo: 'Pobačaj = Tomaševićev glavni posao! Živio život, dolje T.T.' te 'Zagreb voli nerođene'

31.5.2023. u 14:36/ Hina
Play logo

Na Dan Grada Zagreba, u Staroj gradskoj vijećnici u srijedu su na sjednici Gradske skupštine gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Skupštine Joško Klisović uručili priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a nagradu Zagrepčanka godine dobila je Mirela Čavajda.

Kako se navodi u obrazloženju, Čavajda je dobitnica nagrade jer su okolnosti "vezane uz njezin prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe u proljeće prošle godine temeljito potresle društvo".

Play logo

Čavajda: Nagradu posvećujem svome sinu i svim majkama i obiteljima koji su prošli kroz najteže trenutke

"U teškom trenutku upoznavanja s terminalnom dijagnozom djeteta koje je nosila, umjesto da dobije podršku, bila je izložena mučenju, nečovječnom ponižavajućem postupanju, s neadekvatnim pristupom informacijama o svojim pravima i različitim opcijama pobačaja. U trenucima donošenja najteže životne odluke javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu", pojašnjava se u obrazloženju.

"Ovu bih nagradu prije svega posvetila svom sinu Grgi, koji će u mom srcu živjeti vječno, i svim majkama i obiteljima koji su pognute glave i šutke prošli kroz možda najteže trenutke u svojim životima ili će ih tek proći. Neka od sada bude lakše svima", poručila je Čavajda zahvaljujući se na nagradi.

Image
MISLAV HERMAN

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a: 'Je li Čavajda svojim činom zaslužila biti Zagrepčanka godine?'

Image
MISLAV HERMAN

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a: 'Je li Čavajda svojim činom zaslužila biti Zagrepčanka godine?'

Nagradu Grada Zagreba dobili su Saša Ceci, fizičar, viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković te izvanredne profesorice na Pravnom fakultetu Ivana Dobrotić, Olja Družić Ljubotina, Marijana Kletečki Radović i Antonija Petričušić, članice inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok.

Play logo

Nagrađeni su također Zdenko Kobešćak, profesor tjelesnog odgoja i nogometni trener, Juraj Lerotić, filmski i TV redatelj, Borut Marn, specijalist otorinolaringologije i subspecijalist audiologije, Matko Meštrović, povjesničar umjetnosti, Matea Parlov Koštro, magistra kineziologije i atletičarka, te Slavka Pavić, fotografkinja.

Nagradu Grada Zagreba dobili su i Drago Prgomet, specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, Olja Savičević Ivančević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i Ana-Maria Šimundić, ravnateljica KB-a "Sveti Duh".

Play logo

Priznanja su dobili Muška moda Šabić, Udruga "Zemljani - Are You Syrious?", HRT Hrvatski radio Radio Sljeme te 25 odgojno-obrazovnih ustanova - škola, domova i učilišta, koje su ponudile svoje prostore i resurse za nastavak odgojno-obrazovnog rada pet osnovnoškolskih i osam srednjoškolskih ustanova oštećenih u potresu za ukupno 6094 učenika i 80 korisnika Učeničkog doma Ante Brune Bušića.

Play logo

Tomašević je dodijelio Medalje Grada Zagreba policijskim službenicima VIII. policijske postaje Zagreb, PP Trnje - Sandiju KraljićuLuciji Kolegi i Sonji Jovanović Jurić zbog pružanja nesebične pomoći prilikom poroda i skrbi o novorođenom djetetu i majci djeteta do dolaska medicinske službe.

Prosvjednici istaknuli transparente protiv Tomaševića i pobačaja 

Uoči dodjele priznanja preko puta Stare gradske vijećnice prosvjedovalo je nekoliko članova udruga Hrvatsko bilo i Hrvatska Mati s transparentima na kojima je pisalo: "Pobačaj = Tomaševićev glavni posao! Živio život, dolje T.T." te "Zagreb voli nerođene".  

U priopćenju koje su dijelili novinarima poručili su kako Grad Zagreb dodjelom svojih nagrada "promiče kulturu smrti i manipulira svoje građane na temu dostupnosti pobačaja".

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
nikolina sesar u direktu

Hoće li Muskovo ugrađivanje čipova u mozak pomoći medicini? Neurokirurginja: 'Da sam paralizirana pristala bi da mi ugrade'

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
POMOGLE I KOLEGE

VIDEO Mislila da je vježba, a on sve planirao mjesecima: Vatrogasac u dizalici zaprosio svoju Saru. 'Tomek, zezaš me'

Play logo

Više s weba